1 av 2
Caroline Eriksson, förskolelärare Sotenäs förskola. Foto: Jesper Ingevaldsson/SR.
2 av 2
Förälder Bo Strandberg.

Pojkar är längre på förskolan är flickor

1:37 min

Pojkar är längre tid på förskolan än flickor, det visar en sammanställning som Ekot gjort av 9 500 barns veckoscheman. I genomsnitt är pojkar två och en halv timme längre på förskolan varje vecka, jämfört med flickor.

Partille är en av kommunerna där pojkar är längre tid på förskolan, där jobbar Caroline Eriksson på Sotenäs förskola:
– Det är väldigt intressant det som kommit fram. Tänker man efter lite så kanske så här på senare eftermiddagar, så är det kanske någon mer kille, säger hon.


Sveriges Radio har sammanställt vistelsetiden, alltså det veckoschema som föräldrar lämnar in som uppskattar hur länge deras barn ska vara på förskolan, för 9500 förskolebarn i fem slumpvis utvalda kommuner i landet. Det handlar om Lerum, Norrtälje, Partille, Karlstad och Trosa.
Den visar att pojkar i genomsnitt är två och en halv timme längre tid på förskolan varje vecka, jämfört med flickor. I fyra av de fem kommunerna är pojkar längre tid på förskolan, undantaget är Karlstad där pojkar och flickor går i princip lika länge.


I ett par av
kommunerna är skillnaden markant, i exempelvis Norrtälje är pojkar i genomsnitt sex timmar längre i förskolan per vecka, i Trosa fem timmar längre.

Pappan Bo Strandberg som har sin son på Sotenäs förskola i Partille blir förvånad när han hör att pojkar går längre tid på förskolan, men har en teori om varför:
– Att man tycker att man ska skydda flickan mer än pojken, om jag ska fundera över någon anledning. Ja, att man ska omvårda flickor lite mer.


Det finns ingen forskning
som tittat på just skillnader i hur länge pojkar och flickor är på förskolan. Men Mia Heikkilä, som är lektor i pedagogik och jämställdhetsexpert, menar att det finns annan forskning som kan användas för att ge en trolig förklaring.
Och det handlar just om att föräldrar, oftast omedvetet, kan vara mer försiktiga med flickor och tänker att pojkar klarar mer.

– Att man oftare till en stereotyp könsroll som man förknippar med pojkar, så använder man epitetet som tålig, stark, orkar mer och så vidare. Och om man omedvetet använder sig av de epiteten så kanske man tror att pojkar orkar vara längre tid på förskolan, säger Mia Heikkilä.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sverigesradio.se

Så här blev resultatet

Total genomsnittlig vistelsetid per vecka: Flickor 33,6 h, Pojkar 36 h

Lerum: Flickor 34,9 h, Pojkar 37,4 h
Norrtälje: Flickor 32,7 h, Pojkar 38,6 h
Partille: Flickor 35 h, Pojkar 36,1 h
Karlstad: Flickor 33,1 h, Pojkar 32,9 h
Trosa: Flickor 34 h, Pojkar 39 h

Så gjordes undersökningen

Sveriges Radio ringde till olika slumpvis utvalda kommuner och frågade om möjligheterna att få ut vistelsetiden för förskolebarn uppdelat mellan pojkar och flickor.
I vissa kommuner gick det inte alls, andra kunde ta fram det relativt enkelt, och andra kunde ge ett anonymiserat underlag som Ekot sedan gick igenom på egen hand.

De fem första som hade möjlighet att ta fram underlag ingår i undersökningen. Det skiljer sig mellan hur många barn i varje kommun som ingår, i vissa fall är det bara ett utdrag på några hundra barn, i andra ingår samtliga förskolebarn i hela kommunen.

Förskolebarn i alla åldrar är med. Sammanlagt ingår 9 500 förskolebarn. Då det i vissa fall inte gick att separera så kallade 15-timmars barn, där barnen på grund av att de har föräldrar hemma med yngre syskon bara får vistas 15-timmar i veckan, så ingår dessa i sammanställningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista