Västtrafiks biljettsystem svårt för synskadade

1:10 min

Synskadade har svårt att använda Västtrafiks biljettmaskiner med touchfunktion. Fredrik Jonsson, styrelseledamot i Unga synskadade Väst, menar att systemet riskerar att göra honom till en ofrivillig plankare.

Han kan nämligen inte se om hans kort med kontoladdning registreras.

– Jag får ju gå på spårvagnen eller bussen, lägga på kortet och hoppas på det bästa helt enkelt.

Lena Jovén, Västtrafiks kommunikationschef, är medveten om problemet, men menar att synskadade än så länge kan välja ett annat alternativ än kontoladdning, så som periodkort eller femresorskort. Hon säger också att systemet kan komma att ändras.

– Det pågår en översyn av Västtrafiks sortiment och betalsystemet inom Kollektivtrafiknämnden som är Västtrafiks ägare inom Västra Götalandsregionen. Det kan nog tänka sig att det blir en annan lösning framöver, men det löser ju inte problemet just nu utan just nu får vi kanske hänvisa till andra typer av färdbevis än just kontoladdningen.

Fredrik Jonsson har klart för sig vilka förändringar han vill se.

– Biljettautomater med stora, kännbara knappar, så att det inte är en touchdisplay, biljettautomaten som inte gör små pip utan högt och tydligt talar om vad den gör, att det även ska gå att få uppläst det belopp som finns på kortet.