Fagared kan komma att Lex Sarah-anmäla

1:24 min

Fagareds ungdomshem kommer troligen att Lex-Sarah-anmäla dödsfallet i fredags när en 19-årig intagen pojke hittades död. 

När en sådan allvarlig händelse som ett dödsfall händer, ska det utredas för att ta reda på om något brustit i rutiner eller personalens agerande.

Christer Pedersen är kommunikationsdirektör för Statens institutionsstyrelse.

– Verksamhetsdirektören avgör om man gör en anmälan till socialstyrelsen eller inte, i det här fallet är det väl ganska uppenbart att det kommer att bli en Lex Sarah-anmälan som går till socialstyrelsen. 

Christer Pedersen tillbakavisar i dag alla uppgifter om att killens mamma skulle fått dödsbudet i ett telefonsvararmeddelande från Fagareds ungdomshem.

– Det kan jag säga med 100 procent säkerhet att samtalet som lämnades på hennes telefonsvarare inte kom från Fagared, det är inte någon från personalen som har lämnat ett dödsbud på telefonsvarare. 

Sveriges Radio i Göteborg har försökt nå pojkens mamma utan att lyckas.

Christer Pedersen menar att det är för tidigt att säga något i dagsläget, men beroende på vad en utredning om händelsen och lex Sarah-rapporten visar kan rutinerna på ungdomshemmet komma att ändras.

– Det vore bra om vi hittar något sätt att skruva på våra rutiner att vi kan bli säkra på att vi kan stoppa narkotika eller droger, vi är öppna för att ändra rutiner och förbättra dem, säger Christer Pedersson. 

Reporter: Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se