Färre elever än gymnasieplatser

1:43 min

John Bauer Gymnasiet i Mölndal lägger ner inför höstterminen. I första sökomgången har bara tolv elever sökt skolan som sitt förstahandsval. Elever som nu går första och andra året kommer att få flytta till andra skolor.

John Bauergymnasiets rektor Anders Onsjö berättade om nedläggningen för elever och personal, och såhär säger han att de tog beskedet.

– Med jättestor sorg, vi har varit med allesammans ända från början, åtminstone i personalgruppen. Och eleverna som går hos oss nu har ju trivts alldeles utmärkt och känner sig väldigt ledsna över det här.

Det är hård konkurrens om eleverna inför höstterminen 2013. Orsaken är att det finns ett för stort antal gymnasieplatser i förhållande till de små elevkullarna. Och det är friskolorna som ser ut att få ta den största smällen, när allt färre väljer friskolornas gymnasieplatser som förstaval. Nu meddelar alltså John Bauer-gymnasiet i Mölndal att de lägger ner.

– Vi får inte tillräckligt många elever som söker till oss, tyvärr, säger Anders Onsjö, rektorn på skolan.

Men fler gymnasieskolor har en nedåtgående trend i söktrycket. Aspero idrottsgymnasium, Cybergymnasiet, GTI:s gymnasieskola, Praktiska Göteborg och Plusgymnasiet är några av de fria gymnasieskolor i Göteborgs stad dit lägst antal elever har valt att göra sina förstahandsval inför gymnasiet. Men bland dem som Västekot pratat med nekar samtliga till att just deras verksamhet skulle vara i riskzonen.

Kristina Haeffner är rektor på Aspero Idrottsgymnasium.

– För oss är det igen fara, vi kommer att leva kvar och finnas här och driva det framåt, säger Kristina Haeffner.

Också Tomas Olsson, rektor på GTI:s gymnasieskola, är övertygad om att man kommer ha undervisning som vanligt till hösten.

– Det minskade elevantalet är ingen nyhet för oss, det har vi haft tid att förbereda oss på, säger Tomas Olsson, rektor på GTI:s gymnasieskola.