GP-journalister åtalas för brott mot tystnadsplikt

1:57 min

Justitekanslern, JK, har bestämt sig för att väcka åtal mot tre journalister på tidningen Göteborgs-Posten.

– Det känns så klart tråkigt att tre medarbetare hos oss är misstänkta och kommer att åtalas för brott mot tystnadsplikten, säger Göteborgs-Postens chefredaktör Cecilia Krönlein.

Det var i början av förra året som kvinnan berättade i en artikel i Göteborgs-Posten hur hon blivit våldtagen i en taxi. Kvinnan lovades anonymitet och att hon inte skulle kännas igen på den bild som togs till artikeln. Men när artikeln publicerades så var hon alltför igenkännbar menar kvinnan och anmälde GP till justitiekanslern.

– Inför den här publiceringen var våra medarbetare och kvinnan överens om att hon inte skulle röjas i en vidare krets, men att människor som kände henne så kände de redan till hennes historia och det var hon bekväm med. Dessutom så pratade man igenom det hela och våra medarbetare anser att man hade en likartad syn på det hela, säger Cecilia Krönlein.

Den uppfattningen delar dock inte kvinnan som i sin anmälan till JK för ett år sedan skrev att hon inte godkänt någon särskild bild för publicering och särskilt inte den som publicerades där kvinnans ansikte bara var delvis anonymiserat.

Efter justitiekanslerns granskning kommer nu en åklagare i Göteborg att åtala de tre GP-journalisterna för brott mot tystnadsplikten och även om GP inte tycker att de gjort fel så har tidningen ändrat sina rutiner.

– Vi har diskuterat värdet av att ha den här typen av bilder i tidningen, om vi då ska kalla det anonyma bilder. Vi tycker inte att det tillför tillräckligt mycket för läsaren för att vi ska jobba på det viset. Inte för att vi anser att vi gjort fel i det här fallet men vi vill inte riskera att någon person ångrar sig eller tycker vi gör en felaktig publicering i efterhand, därför kommer vi inte jobba med anonyma bilder på det sättet framöver, säger Cecilia Krönlein.