Kylskåp symboliserar funktionsnedsatta i centrala Göteborg

5:45 min

Otympliga som gamla uttjänta kylskåp. Så ser många på funktionsnedsatta personer. I alla fall om man får tro Göteborgskooperativet Independent Living, GIL. Under natten har de placerat ut just gamla kylskåp utanför Stora teatern mitt på Avenyn.

Plötsligt står ett antal uttjänta kylskåp runt Storan på Avenyn. De har levererats dit under natten till fredagen och ska fungera som en metafor för hur de funktionsnedsatta känner sig behandlade av samhället: något otympligt, i vägen, alienartat, redo att skrotas.

– Det handlar om att kunna leva ett självbestämt liv. För många personer med funktionsnedsättning innebär faktiskt livet att andra sätter gränser som man inte själv har önskat sig, säger Anders Westgerd som är verksamhetsledare på GIL, Göteborg Independent Living.

Vad är det ni vill uppnå med den här aktionen?

– Tillgänglighet och bemötande är något som vi dagligen måste räkna in. Folk behandlar oss som någonting otympligt och uttjänt och lite alienartat. Där finner vi symboliken med kylskåp som vi nu låter invadera Göteborgs centrala delar, säger Anders Westgerd.

Tror ni att folk kommer förstå och göra kopplingen mellan kylskåp och funktionshinder?

– Folk vill att vi ska hålla oss hemma precis som kylskåp. Vi ska vara nöjda och inte sticka ut. Vi har inga speciella förväntningar på livet, det är så att säga en allmän bild som samhället har. Med en independence day vill vi göra anspråk på utrymmet i samhället. Vi borde ha samma förutsättningar som alla andra, säger Anders Westgerd.

P4 Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se