En handbok om att leva i Sverige

1:35 min

Var ska man vända sig om man blir illa behandlad av en myndighet? Och vad gör man på midsommarafton? Svaren får du i boken "Om Sverige".

Boken är gratis och går att ladda ned på nio olika språk. Göteborgs stad gjorde första upplagan och nu har Länsstyrelsen i Västra Götaland släppt en tredje. Den främsta målgruppen är nyanlända invandrare, men många andra kan läsa boken med behållning. Det menar Linda Karlsson, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen.

– Ja, jag tror att det är en bok som många kan läsa egentligen. Alla som vill få en överblick över det svenska samhället, säger Linda Karlsson.

Det handlar om knappt 200 lättlästa sidor om svensk historia och traditioner, om hur samhället är organiserat, om svenskt vardagsliv, och om vilka rättigheter och skyldigheter man har. Första upplagan av "Om Sverige" kom ut 2010 och producerades av Göteborgs stad, efter att regeringen beslutat om att landets kommuner skulle erbjuda samhällsorientering för nyanlända invandrare. Länsstyrelsen i västra Götaland hoppade på projektet, och nyligen släpptes den tredje uppdaterade upplagan. Och eftersom den är ganska ovanlig i sitt slag så är intresset stort för det här materialet:

-- Vi har en stor efterfrågan på det, och det kommer förfrågningar från hela landet, och vår huvudtanke är att det ska vara fritt och lätt tillgängligt för alla. Det är vår utgångspunkt, säger Linda Karlsson.

Nu ligger alltså boken, översatt till engelska, ryska, arabiska, somaliska och fyra andra stora invandrarspråk på nätet - gratis för vem som helst att hämta. Och översättningar är på väg på ytterligare två språk (spanska och thailändska).

Det kan tyckas som en svår uppgift att försöka sammanfatta Sverige i en enda bok, särskilt när man till exempel resonerar om vad som kan tänkas vara typiskt svenskt. Olika avsnitt har också skickats till olika myndigheter och experter för granskning, och några klagomål har man faktiskt inte fått in:

– Det är en jättestor utmaning, men vi har faktiskt inte fått några synpunkter, säger Linda Karlsson.

Det finns någonting för alla i boken, tycker Linda Karlsson. Även om man är född i landet och jobbar på länsstyrelsen.

–  Jag har lärt mig jättemycket genom att läsa den här boken. Jag har lärt mig om den svenska historien, om sopsortering och jättemånga olika områden, säger Linda Karlsson.

Anders Ljungberg
anders.ljungberg@sverigesradio.se