Bekvämare proteser med nya möjligheter

Forskare vid Göteborgs universitet har uppfunnit en ny slags protes som styrs inifrån kroppen med hjälp av en titanskruv.

– Med en vanlig protes idag, av bättre sort kan man göra en till två rörelser samtidigt. Med bättre styrning, som vi kan åstadkomma med det här systemet, kommer man kunna göra tre-fem rörelser samtidigt. Det är långt ifrån att vara perfekt, men det är mycket bättre än vad vi har idag, säger Rickard Brånemark, överläkare i ortopedisk kirurgi och en av forskarna bakom projektet.

Amputerar man en arm eller ett ben så har man tidigare kunnat ha en så kallad hylsprotes, en arm man trär på sig och styr med hjälp av elektroder. Nu har forskare vid Göteborgs Universitet uppfunnit en slags robotarm där alla impulser går genom en titanskruv. Det finns flera fördelar med det enligt Kerstin Caine-Winterberger, som är arbetsterapeut.

– Man får bättre rörelseomfång, man kan röra sig fritt. Man slipper skav och tryck. Och det passar alltid och sitter på plats, säger Kerstin Caine-Winterberger.

Den nya sortens robotarm har tagits fram för att underlätta för de som har blivit amputerade. Rickard Brånemark menar att många som förlorat en arm eller ett ben inte alltid vill ha en protes som ersättning för den förlorade kroppsdelen.

– Om man blivit av med till exempel en arm så är en protes en väldigt dålig ersättning av en arm. En arm har en fantastisk förmåga till rörelse och känsel, och det kan inte enkla proteser efterlikna idag.

Camila Astorga Diaz
vastekot@sverigesradio.se