Projekt inom Kriminalvården

Interner med barn skall stöttas

1:36 min

Barn som bor med sina föräldrar på anstalt ska få det bättre.

Kriminalvården har tillsammans med Göteborgs Räddningsmissions verksamhet Solrosen startat ett nytt projekt, som handlar om att familjepedagoger ska finnas på anstalten varje dag som stöd. Först ut i projektet är anstalten Sagsjön i Lindome.

– De tog hand om barnen på ett bra sätt. De lekte med dem, pratade med dem och såg till att vi inte kände oss ensamma, säger "Diana", en kvinna som suttit på Sagsjön med sina barn. Hon säger att stödet hon fick på anstalten betydde mycket för henne.

– De stöttade oss, gav oss saker som vi behövde och gjorde roliga saker med barnen.

Tidigare fick bara barn under tolv månader följa med sina föräldrar i fängelset, men efter en lagändring i april 2011 togs åldersgränsen bort. Att barn som är upp till ett år gamla får bo på anstalt ställer högre krav på boendemiljön och det krävs att föräldrarna får ett större stöd än tidigare.

Förut arbetade familjepedagoger och personal någon gång i veckan med barn och deras föräldrar på Sagsjön. Det nya projektet går ut på att pedagogerna nu ska finnas som stöd varje dag på anstalten.

– I det här projektet arbetar vi specifikt med barn som får följa med sin förälder under fängelsevistelsen, säger Lovisa Nygren, ställföreträdande kriminalvårdschef för anstalterna Högsbo och Sagsjön. Det är dock ganska ovanligt, det handlar om ungefär tjugo barn om året i hela Sverige som bor i fängelset. Men när det händer så är det jätteviktigt att föräldrarna och barnen får ett bra stöd, så att vistelsen blir till barnets bästa.

Diana säger att det hade varit svårt för henne utan den hjälp hon fick med barnen under sin tid på Sagsjön.

– Det hade jag inte klarat. Man behöver det stödet. Man lever inte som en normal person, det är en helt annan värld där.

Fotnot: Diana heter egentligen något annat.