Två års fängelse för kidnappningen i Skår

1:20 min

Den 25-årige man som höll en nioårig flicka fången under närmare ett dygn dömdes i dag till två års fängelse för bland annat olaga frihetsberövande och misshandel.

– Jag tycker att domen är mycket försiktig. Det är en förvånansvärt försiktig påföljd med två års fängelse. Jag tycker att straffvärdet är högre, helt enkelt, säger kammaråklagare Per-Erik Rinsell.

Det var i början av november förra året som den nioåriga flickan fördes bort på väg till skolan i stadsdelen Skår i Göteborg. Hon hölls instängd i 25-åringens källare i 18 timmar, tills de båda påträffades av en skallgångskedja utomhus nära flickans egen bostad.

25-åringen har förnekat ansvar för människorov, men erkänt det betydligt mildare brottet olaga frihetsberövande. Tingsrätten har till stor del följt försvarets linje, då man menar att mannen har handlat impulsmässigt och inte haft något direkt motiv. Man menar också att åklagaren inte har kunnat visa att mannen hade syfte att skada flickan till liv eller hälsa.

Mannen döms förutom det olaga frihetsberövandet och misshandel även för olaga hot och barnpornografibrott.

Rätten anser att det finns en risk att 25-åringen fortsätter sin brottsliga verksamhet om han försätts på fri fot - därför ska han stanna kvar i häkte tills domen mot honom vinner laga kraft.

Kammaråklagare Per-Erik Rinsell vet ännu inte om han kommer att överklaga.

– Naturligtvis så ligger det väl i farans riktning att det blir så, men det har jag några veckor på mig att fundera på, säger Per-Erik Rinsell.

P4 Göteborg har sökt försvarare Claes Östlund utan att lyckas.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se