Ikea stoppar köttbullar efter larm om hästkött

1:10 min

Tjeckiska inspektörer har hittat hästkött i Ikeas köttbullar, rapporterar Reuters. Sara Paulsson, pressansvarig för Ikea Sverige, har fått information om att köttbullarna kan innehålla hästkött och stoppar nu all försäljning av köttbullarna i Sverige.

– Med hänsyn till eventuell oro bland våra kunder stoppar vi nu all försäljning av köttbullar i Sverige, säger hon till TT.

Paulsson har i nuläget ingen information om även varuhusen i övriga Europa slutar sälja köttbullar.

Ikeas köttbullar för de flesta av varuhusen i Europa tillverkas av Dafgård, uppger TT.

Om uppgifterna stämmer är det första gången hästkött hittas i produkter som tillverkas i Sverige.

Det är den tjeckiska veterinärmyndigheten som har rapporterat in uppgifterna, skriver den tjeckiska nyhetsbyrån CTK, enligt Reuters.

Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland, har varit i kontakt med Dafgårds.

- De har från tjeckiska myndigheter fått veta att det har gjorts tre prover, och att de i ett fall har hittat hästkött. Men de vet inte hur mycket hästkött det handlar om, säger hon till TT.

Är hästköttinnehållet mycket lågt kan det handla om kontamination, som till exempel uppstår om hästkött hanteras tillsammans med nötkött.

- Om det är över en procent brukar vi räkna det som att hästkött är inblandat. Men Dafgårds visste inte när de skulle få uppgifter om mängden, säger Cerenius.

Dafgårds fabrik, som tillverkar köttbullar till de flesta Ikea-varuhus i Europa, ligger i Källby utanför Lidköping.

Dafgårds tog över som leverantör av köttbullar till i princip alla Ikea-varuhus i Europa för tre år sedan. Tidigare var det Findus som gjorde Ikeas köttbullar.

Proverna i Tjeckien är tagna från en leverans med 760 kilo köttbullar som skulle till Ikeas varuhus i Brno, skriver tjeckiska medier, enligt norska nyhetsbyrån NTB. Köttbullarna skulle enbart innehålla nötkött- och fläskkött.

Norska Ikea-varuhus köper inte sina köttbullar från Dafgårds, enligt NTB.

Ekot/TT

Fråga