1 av 3
Torslandaskolan förstördes i en anlagd brand 2009. Foto: Försäkrings AB Göta Lejon
2 av 3
Torslandaskolan, vid branden 2009. Foto: Försäkrings AB Göta lejon
3 av 3
En av alla anlagda bränder 2012. Foto: Vårt Göteborg

Snabba reaktioner minskar skadegörelse

1:30 min

Kostnaderna för skadegörelse minskar i Göteborgs stad. Förra året kostade kommunens brandskador 28 miljoner kronor och det är nästan en halvering från året innan då kostnaden var 51 miljoner kronor.

Skadegörelsen gäller anlagda bränder, glaskross, klotter och annan vandalisering. En förklaring till de mínskade kostnaderna är att man reagerar snabbare i skolorna när något händer, säger Katarina Olsson, som är chef för skadeförebyggande på försäkringsbolaget Göta Lejon.

– Det gäller att se varningstecknen och reagera snabbt, säger Katarina Olsson.

Hon tror att brandförebyggande utbildning för alla femteklassare i Göteborg gör sitt till.
Men även om brandskadekostnaderna förra året var rekordlåga ökade faktiskt antalet bränder i kommunens lokaler. Men bränderna kunde ofta släckas snabbt tack vare utbyggda automatlarm. Någon storbrand som den i Torslandaskolan 2009 inträffade inte förra året.

Annan skadegörelse minskade också förra året. Glaskross minskar i takt med att okrossbart glas sätts in i skolorna.

Och kostnader för inbrott och stölder har också minskat. Datorer och annat förvaras säkrare, säger Katarina Olsson. Och övervakningskameror, som nu finns i ett 20-tal skolor, spelar in.

Men det kan också vara så att lägre skadekostnader just nu hänger ihop med mindre tonårskullar. Det finns ett klart samband mellan skadegörelse och hur många som är mellan 12 och 18 år i en kommun. Därför är det viktigt att förbereda sig för större tonårskullar igen om några år och försöka förhindra att skadegörelsen ökar.

– Det är trots allt ungdomar som anlägger bränder och gör den här skadegörelsen. Och på något sätt måste man komma åt varför man gör detta, säger Katarina Olsson.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

SKADOR I SIFFROR

Enligt Göta lejon brann det i 35 skolor i Göteborg 2012. 31 av bränderna var anlagda. Skadekostnaderna för skolbränderna uppskattas till 364.000 kr.

Totalt kostade vandalisering, klotter och glaskross 47 miljoner kronor i Göteborgs stad förra året. Det var 6 miljoner kronor mindre än året innan.

Kommunens totala skadekostnad i samtliga förvaltningar och bolag var 181 miljoner kronor 2012. I beloppet ingår också vattenskador och skador på utrustning och maskiner m.m. Året innan var totalkostnaden 202 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista