Snabba reaktioner minskar skadegörelse

1:30 min

Kostnaderna för skadegörelse minskar i Göteborgs stad. Förra året kostade kommunens brandskador 28 miljoner kronor och det är nästan en halvering från året innan då kostnaden var 51 miljoner kronor.

Skadegörelsen gäller anlagda bränder, glaskross, klotter och annan vandalisering. En förklaring till de mínskade kostnaderna är att man reagerar snabbare i skolorna när något händer, säger Katarina Olsson, som är chef för skadeförebyggande på försäkringsbolaget Göta Lejon.

– Det gäller att se varningstecknen och reagera snabbt, säger Katarina Olsson.

Hon tror att brandförebyggande utbildning för alla femteklassare i Göteborg gör sitt till.
Men även om brandskadekostnaderna förra året var rekordlåga ökade faktiskt antalet bränder i kommunens lokaler. Men bränderna kunde ofta släckas snabbt tack vare utbyggda automatlarm. Någon storbrand som den i Torslandaskolan 2009 inträffade inte förra året.

Annan skadegörelse minskade också förra året. Glaskross minskar i takt med att okrossbart glas sätts in i skolorna.

Och kostnader för inbrott och stölder har också minskat. Datorer och annat förvaras säkrare, säger Katarina Olsson. Och övervakningskameror, som nu finns i ett 20-tal skolor, spelar in.

Men det kan också vara så att lägre skadekostnader just nu hänger ihop med mindre tonårskullar. Det finns ett klart samband mellan skadegörelse och hur många som är mellan 12 och 18 år i en kommun. Därför är det viktigt att förbereda sig för större tonårskullar igen om några år och försöka förhindra att skadegörelsen ökar.

– Det är trots allt ungdomar som anlägger bränder och gör den här skadegörelsen. Och på något sätt måste man komma åt varför man gör detta, säger Katarina Olsson.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se