Afrikanska möten på förskola i Torslanda

1:18 min

Med sång, dans och lek får barnen på förskolan Björlandagården i Torslanda chans att lära sig om sydafrikanska och nigerianska kulturer. Projektet är ett samarbete mellan den svenska förskolan och två afrikanska.

Hur ska barn lära känna andra kulturer? Avdelningen Norrskenet på förskolan Björlandagården i Torslanda samarbetar med två förskolor i Nigeria och Sydafrika. Barnen får lära sig varandras kulturer genom sång, dans och lek. Och så pratar klasserna med varandra genom videosamtal över internet.

Med projektet ska avdelningen Norrskenet uppfylla läroplanens mål om mångfald och kultur, och tanken är också att ge barnen en bild av hur människor i fattigare länder lever.

– De får lära sig vilka kulturer som finns i andra länder. Hur de lever, vilken typ av lek de har och vilken typ av mat. Så det är en del av syftet med varför vi arbetar med det här projektet, säger barn- och fritidspedagogen Kelvin Banye, som är en av initiativtagarna.

Barnen har gjort pärlplattor och armband som de skickat till förskolan i Nigeria. De får lära sig afrikanska sånger och danser, vad barnen där äter och har för kläder, och vilka djur som finns i Afrika.

Ibland pratar förskolorna med varandra genom videosamtal över internet. Eftersom de pratar olika språk tar man till andra medel för att barnen ska förstå varandra.

– Att prata är svårt, de kan ju inte föra ett samtal med varandra. Därför används det universala språket - musik, sång och dans. Det som är lätt för alla att förstå. Så det är på det sättet som barnen kommunicerar med varandra, säger Marica Pensjö som är barnskötare på Norrskenet.

Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se