Polisen räknar med att få in tusentals vapen

1:20 min

Med start nu på fredag har du som äger ett olicensierat vapen chans att lämna in det till polisen utan att riskera att bli misstänkt för vapenbrott. Vapenamnestin pågår fram till den sista maj.

Från och med fredagen den 1 mars och fram till 31 maj erbjuds svenskarna möjlighet att lämna in skjutvapen och ammunition som de saknar licens för till polisen. Det ska göras utan att man riskerar att bli misstänkt för vapenbrott.

Vid en presskonferens tidigare idag visades vapen upp som lämnats in till polisen vid tidigare amnestier. Mikael är vapentekniker vid polisen. Han vill av säkerhetsskäl inte uppge sitt efternamn.

– De vanligaste vapnen vi får in är vanliga jaktvapen som man inte längre har licens för eller som man har hittat i ett dödsbo. Eller om man vill göra sig av med vapen för att man inte längre har något behov av dem. Men vi får även in handeldvapen och k-pistar och liknande.

Vapenamnesti har utfärdats i Sverige två gånger tidigare. När den första amnestin genomfördes 1993 drogs mer än 17 000 olovliga vapen fram ur gömmornna och vid den förra amnestin, som genomfördes 2007, lämnades drygt 13 600 vapen in. Även vid årets amnesti räknar polisen med att tusentals oregistrerade vapen kommer att överlämnas till polisen.

– Det är inte lätt att göra tillgrepp mot kriminella, det är viktigt att man får bort vapnen från marknaden. Nummer två är ju att man får ner olycksrisken i hemmen från folk som inte har kunskap om dem. Så det är viktigt, säger vapenteknikern Mikael.

Polisen hoppas även få in hemgjorda vapen, eller delar till sådana. Det kan till exempel vara två järnrör och en tändanordning som bildar en sorts gevär, eller en liten pistol som ser ut att vara en tändare, telefon eller fjärrkontroll.

Jens Andersson
jens.andersson@sverigesradio.se