Allt fler missbrukar drogen spice

1:34 min

Drogen Spice blir allt vanligare bland unga i Göteborg, främst breder användandet ut sig i de centrala delarna.

Spice liknar cannabis, och även cannabisanvändningen ökar. En undersökning från Göteborgs stad visar nästan var femte niondeklassare i Majorna-Linné har testat cannabis och bland eleverna i gymnasiets årskurs två ligger siffrorna mellan 26 och 33 procent i innerstadsdelarna Majorna-Linné, Centrum och Örgryte-Härlanda.

Undersökningen visar också att det finns en liberalare inställning till droger bland vuxna i Majorna-Linné, något som Karl-Johan Bruno, gruppchef för Ungdomsspaningsgruppen Majorna Linné, kan vittna om.
– Min uppfattning är att av de ungdomar vi kör hem till föräldrarna så finns det hos vissa en ganska liberal inställning till cannabis och hasch och det är en större andel av föräldrarna som använt sig av cannabis eller hasch i Majorna-Linné jämfört med övriga staden.

Tonårsmamman Matilda Brinck Larsen bor i Majorna och hon är orolig.
– Jag ser ungdomar som röker i busskurer och går fram för att ta mitt ansvar. Jag frågar vad det är de röker, tittar på det de röker och jag ser då ganska fort att det inte är ett paket cigaretter de röker.

Polisen samarbetar med skolan och socialtjänsten, men Karl-Johan Bruno menar också att det finns mycket föräldrarna kan göra.
– Hålla koll på vilka ungdomarna umgås med och se om de byter umgänge. Ställ frågor och prata med ungdomarna.