Ikea utökar säljstopp efter hästkött i tester

1:10 min

Livsmedelsföretaget Dafgård har nu själva hittat hästkött i sina egna prover av sina produkter. Möbeljätten Ikea, som Dafgård levererar köttbullar till, utökar nu sitt säljstopp för köttbullar till att även omfatta maträtterna wallenbergare och kålpudding från samma underleverantör.

Dessutom stoppas försäljningen av wienerkorv i Frankrike, Spanien, Storbritannien, Irland och Portugal, skriver möbeljätten i ett pressmeddelande.

"Baserat på några hundra testresultat som vi har fått hittills, finns det några få indikationer på hästkött. I samråd med den svenska leverantören har IKEA koncernen beslutat utöka försäljningsstoppet till att även innefatta andra köttfärsprodukter från leverantören", skriver Ikea i pressmeddelandet.

"Vi ser nu tillsammans med vår leverantör över hur vi kan stärka rutinerna för att undvika liknande situationer i framtiden", tillägger Ann Holster, chef för Ikea Food Sverige, i en kommentar.

Försäljningen av köttbullar har hittills stoppats på Ikea-varuhus i 24 länder - majoriteten av möbeljättens europeiska varuhus samt i Hongkong, Thailand och Dominikanska republiken.

I går hävdade Dafgård att inga av de egna prover som tagits de senaste veckorna visat på spår av hästkött. Samtidigt kom beskedet att även Lantmännen, i väntan på provsvar, dragit tillbaka storköksförpackningar med köttbullar, kåldolmar och oxjärpar tillverkade av Dafgård.

TT

Fråga