Brevlådan som sparar in tusentals mil

1:00 min

En brevlåda som själv talar om när den ska tömmas. Det kan låta som något för framtiden, men den finns redan. Gatubolaget i Göteborg är först i landet med "den intelligenta brevlådan" som används av kommunens budfirma "Stadens Bud".

– Vi kör ungefär 800 mil i veckan och chaufförerna kom till mig och sa att lådorna är tomma, vi åker i onödan. Därav kom idén om de intelligenta brevlådorna, säger Mats Pervik som är projektledare på Gatubolaget.

Den intelligenta brevlådan fungerar genom att en sensor i den skickar besked via nätet om det finns post att hämta. Det kan spara in tusentals mil i bilkörning varje år. Idén har testats sen i höstas på ett tjugotal brevlådor i Göteborg. Ännu är det oklart hur många som kommer att permanentas. Och chaufförerna har börjat vänja sig vid de nya lådorna.

Stadens Bud inom Gatubolaget är Göteborgs Stads egen budfirma. Budbilarna gör närmare 900 stopp om dagen till olika adresser. För att slippa onödiga "tomkörningar" har Gatubolaget utvecklat den intelligenta brevlådan tillsammans med en Chalmersstudent, Dag Fridén, som tidigare jobbat extra med Gatubolagets IT-stöd.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se