Kommunen lägger ner Ale gymnasium

1:39 min

En enig utbildningsnämnd i Ale kommun beslutade på onsdagen att lägga ner Ale gymnasium. Skolans ekonomi är ansträngd och endast åtta procent av kommunens niondeklassare har Ale gymnasium som förstahandsval.

– Det är jättetråkigt. Det är fruktansvärt tråkigt att behöva fatta ett sådant här beslut, men söktrycket ser fortfarande ut som det gör - vi har 30-40 sökande i år och det går inte, säger centerpartisten Elena Fridfelt, ordförande i utbildningsnämnden.

För personalen, som nu blir övertalig, väntar fackliga förhandlingar om framtiden. Elever i årskurs 2 och 3 kommer att få gå klart sina utbildningar på Ale gymnasium, som sedan läggs ner efter vårterminens slut 2014. Förstaårseleverna kommer inte att fortsätta nästa läsår.

– De som går årskurs ett i år kommer vi att hjälpa på individbasis. Utefter deras studieplaner kommer vi att hjälpa dem att hitta utbildningsplats på någon annan gymnasieskola, säger Elena Fridfelt.

David Alkhouri går första året på Barn och fritid. Han är inte nöjd med nämndens beslut.

– Jag ska söka en annan skola och det vill jag inte. Jag vill gärna vara kvar här. Det är så kul på den här skolan, jag vill absolut inte att den ska läggas ner. Problemet är att det inte är så många skolor som har barn och fritid, så jag vet inte vad jag ska göra, säger David Alkhouri.

Även Linnéa Bengtsson är besviken, eftersom hon trivs så bra på skolan.

– Jag tycker det är en väldigt bra skola, bra gemenskap och bra lärare. Jag tycker det är väldigt tråkigt för man ska ju få gå klart den skolan man har valt och inte behöva byta, säger Linnéa Bengtsson.

Nämndordförande Elena Fridfelt tror inte att Ale som kommun kommer att påverkas av att inte ha någon gymnasieskola.

– Jag menar att de som bor här har visat hur viktigt det är med en gymnasieskola i Ale. Inte särskilt viktigt med tanke på att man väljer något annat istället, så jag tror faktiskt inte att det här i längden påverkar särskilt mycket, säger Elena Fridfelt.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se