Orangefärgade farbröder intar Göteborgsoperan

1:43 min

Djupt in i Lennart Hellsings värld bär det av när GöteborgsOperan sätter upp föreställningen Lite Lennart. Familjeföreställningen har premiär på operans Lilla scen i dag. Uppsättningen handlar om orangefärgade farbröder.

-- Den röda tråden är de här fyra aktörerna som har blivit nån slags orangefärgade farbröder som befinner sig i den här helt egna världen där de får olika infall, säger Mia Ringblom Hjertner, regissör för föreställningen Lite Lennart.

Scenens golv och väggar täcks av blått tyg och det rummet dignar av instrument: ukulele, mandolin, gongong, tvärflöjt och kontrabas. Fyra skådespelare, tillika musiker, öser friskt ur Lennart Hellsings skattkista av finurliga texter och välkända visor. Herr Gurka, Lapprika Papprika, Krakel Spektakel, Petronella och många, många fler visor framförs i delvis förnyade versioner.

Per Larsson är kapellmästare och skådespelare och han tycker att Lennart Hellsing är ett geni.

-- Texterna är helt fantastiska, och just att de berör så många olika djup i människan, men på ett otroligt fantasifullt sätt. Jag måste säga att jag inte hade förstått att Hellsing hade den här storheten innan. Han har verkligen vuxit till hur mycket som helst i mina ögon, det är otroliga texter.

-- Jag är väldigt förtjust i en sång som heter Lapprika Papprika som jag tycker är så himla fin och den ligger också sist i föreställningen. Sen finns den en liten dikt som heter Sagans skog som är så vacker, den säger att "I sagans skog kan allting hända" och det tycker jag att det kan göra, säger Mia Ringblom Hjertner.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se