Dålig kontroll av kommunens bilar

1:11 min

Kontrollerna av hur anställda i Göteborgs stad använder sina arbetsbilar och bensinkort är alldeles för dålig. Stadsrevisionens moderate ordförande Lars Bergsten menar att risken för fusk är överhängande.

Dels kan det handla om missförstånd, att de som kör fordonen inte har förstått att man ska föra noggranna anteckningar. Dels kan också handla om rent fusk.

– Finns det inte dokumenterade riktlinjer så kan enstaka personer frestas att använda fordonet för mycket, säger Lars Bergsten till Västekot.

Det handlar om fordon som kommunens anställda ska använda under arbetstid, till exempel hemtjänstbilar. Stadsrevisionen i Göteborg har tittat på hur god kontrollen är av hur de här bilarna används. I vissa verksamheter fördes inga körjournaler alls och i andra var journalerna slarvigt skötta. Dessutom visade sig kontrollen av hur bensinkorten används också vara dålig. Alltsammans anses allvarligt.

– Att man inte har bra rutiner innebär en ökad risk både ur ekonomisynpunkt och ur förtroendesynpunkt för kommunen, säger Lars Bergsten.

 Ryter ni ifrån eller vad innebär det här?

– Ja, med revisionsspråk så ryter vi till, ökad risk är nästan det kraftfullaste vi använder i vårt språk.

Ida Cliffordson
ida.cliffordson@sverigesradio.se