Maryam Moghadam i "Closed Curtain".

Svensk-iransk skådespelare fast i Iran

Skådespelaren Maryam Moghaddam som är med den iranska filmen ”Closed Curtain” har fått sitt pass konfiskerat i Iran. Polisen tog det direkt på flygplatsen. Maryam Moghaddam har bland annat arbetat på Göteborgs Stadsteater och Backateatern.

”Closed Curtain” hade premiär under filmfestivalen i Berlin där medregissören Jafar Panahi vann pris för bästa manus.  Pahani kunde kunde själv inte delta på festivalen eftersom han sitter i husarrest i Teheran.

Iran har riktat kritik mot filmfestivalen i Berlin för att de visade ”Closed Curtain”. Precis som Jafar Panahis förra film ”This is Not a Film” spelades ”Closed Curtain” in i hemlighet eftersom Iran har gett Jafar Panahi yrkesförbud i 20 år för regimkritisk propaganda.

Nu har alltså även den svenksiranska skådespelarean Maryam Moghaddam, som arbetat bland annat på Göteborgs Stadsteater och Backateatern, och regissören Kamboziya Partovi fått sina pass konfiskerade i Iran. Polisen tog dem direkt på flygplatsen.

- Efter Berlin var jag tvungen att åka tillbaka till Iran i familjeärende och polisen tog passet på flygplatsen och jag fick en kallelse till domstolen. Och i domstolen fick jag veta att domen redan är avgjord. Jag får inte mitt pass tillbaka och jag får inte lämna Iran.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se

SR Kulturnytt

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista