1 av 2
Foto: Mattias Bolin/SR Göteborg
2 av 2
Foto: Mattias Bolin/SR Göteborg

Den mördade kvinnan hade ansökt om kontaktförbud och anmält mannen för misshandel

1:36 min

Den 51-årige man greps på fredagsförmiddagen misstänkt för att ha skjutit en 45-årig kvinna till döds har nu anhållits. Mannen och kvinnan ska ha bott tillsammans, men kvinnan hade ansökt om kontaktförbud som Göteborgs åklagarkammare avslog i slutet av januari.

Sent på fredagseftermiddagen har det även framkommit att den mördade kvinnan tidigare anmälde den nu anhållna mannen för misshandel. Det säger polisen presstalesman Björn Blixter.

En månad efter att kvinnan ansökt om kontaktförbud misstänkt mannen ha bragt henne om livet.

– När man fattar beslutet om det ska meddelas ett kontaktförbud eller inte måste man ta hänsyn till de omständigheter som är just då, vid det tillfället. Det ska vara särskilda omständigheter som gör att man kan anta att det finns en risk att personen kommer att begå brott eller trakassera den personen som ansöker om kontaktförbud, säger Anette Olsson som är vice chefsåklagare på Göteborgs åklagarkammare.

Vid sjutiden på fredagsmorgonen fick polisen in flera samtal från boende i området kring Tolvskillingsgatan i Högsbohöjd i västra Göteborg. Skottlossning och skrik hade hörts i området. När polisen kom till platsen hade kvinnan redan avlidit.

Hennes före detta sambo greps under förmiddagen i en bil utanför Göteborg.

Tycker du att det finns anledning att se över möjligheterna att få kontaktförbud?
– Jag kan inte se att det skulle göra någon skillnad. Tyvärr är det så att det kommer ändå inte att hindra brottsoffret från att bli utsatt för nytt brott. Den gärningsman som trots allt vill skada en annan person låter sig kanske inte hejdas av ett kontaktförbud, säger Anette Olsson.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista