Metallhaltigt vatten i Vitsippsdalen. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Höga halter av tungmetaller i bäckar

1:31 min

Metallhalterna ökar i vissa vattendrag i Göteborg - bland annat i Vitsippsdalen i Botaniska - trots minskade utsläpp från industrier. Enligt miljöförvaltningen beror det på utsläpp i dagvattnet från Sahlgrenska.

Metallhalterna ökar i vissa vattendrag i Göteborg, bland annat i Vitsippsdalen i Botaniska. Det säger en rapport från miljöförvaltningen.

Porlande friskt vatten i Vitsippsdalen? Nej, här är metallhalterna höga. Det visar årliga undersökningar som miljöförvaltningen gjort i vattenmossa på 25 platser i Göteborg. Medan metallhalterna minskar sakta men säkert på de flesta håll till följd av minskade industriutsläpp, fortsätter halterna att vara höga på vissa platser. Ibland till och med ökar de.

I Vitsippsdalen har miljöförvaltningen hittat mycket höga halter av koppar och zink. Det har man också gjort i Önneredsbäcken och i Stora ån vid Radiomotet.   I Vitsippsdalen finns också illavarslande höga halter av tungmetaller, som kobolt och krom. Orsaken antas vara koppartaken på Sahlgrenska, tillsammans med biltrafiken och parkeringarna vid sjukhuset. Därför planeras nu bättre filter på det dagvatten som rinner vidare ner i Vitsippsdalen.

Det är inte någon omedelbar fara för vitsipporna, men höga metallhalter kan hota känsliga arter, säger miljöutredare Klara Eklund på miljöförvaltningen.

– Det kommer att krävas mer åtgärder. Det är självklart en risk för biologiskt liv, säger hon.

– Om man tittar på tungmetaller i vatten är biltrafiken en stor bidragande källa. Nu minskar ju trafiken (efter trängselskatten, red anm) så förhoppningsvis kan vi se en minskning av metaller i vattendragen, säger Klara Eklund.

Mycket höga halter av koppar finns också i vattenmossan i Lillhagsbäcken, där även halten av tungmetallen kadmium är förhöjd.

I Haga å finns förhöjda halter av kobolt. I Grimåsbäcken finns höga halter av arsenik och tungmetaller (krom, kobolt och kadmium), men där är mätningarna inte helt säkra, enligt miljöförvaltningen.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

FOTNOT

Metaller som släpps ut i miljön kan också komma från lyktstolpar, vägräcken, färg, soptippar och skjutbanor. Enligt Naturvårdsverket är det särskilt i storstäder som metaller lagras i miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista