Vice chefsåklagare Annette Olsson vill få bort våldet i hemmen. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Allt fler anmälder våld i nära relationer

1:38 min

Flera fall där kvinnor överfallits av sina män är just nu aktuella. Och allt fler anmäler våld i nära relationer, men enbart var femte uppemot var fjärde anmäld gärningsman åtalas.

I fredags sköts en kvinna i Högsbohöjd ihjäl. Misstänkt för mordet är hennes ex-sambo, en man som hon försökte men inte fick kontaktförbud mot. Och nu i veckan startar rättegången mot en man i Alingsås som åtalats för att ha knivdödat sin hustru och livshotande skadat sina tonåriga barn.

– Det kan ju låta ganska lågt , konstaterar Annette Olsson vice chefsåklagare, men vi arbetar på att öka siffran på antalet som blir fällda.

Hur gör man det?

– Det bästa är ju om anmälan görs i nära anslutning till brottet för då kan man dokumentera eventuella skador. Hot kan vara uttalat på telefon eller i ett SMS. Finns det sparat så är ju det bevisning för oss.

Göteborgs åklagarkammare har 40 åklagare, 12 av dessa arbetar i ett särskilt relationsvåldsteam och de får allt mer att göra. Under de fem år teamet funnits har antalet anmälningar ökat från 1 800 till 2 500 ärenden årligen.

Anmälningarna gäller våld i nära relationer och olika sexualbrott.

Cirka en tredjedel av anmälningarna gäller barn och då kan det även handla om lärare och kompisar som begår brott mot barnet. Men mest handlar det om olika former av kränkningar mot kvinnor.

– Min uppfattning är nog att man är mer benägen att anmäla brott. Jag tycker det är en markering ifrån samhället att vi accepterar inte någon form av våld i hemmet. Det får inte vara trakasserier eller kränkningar som tar sig uttryck i form av fysiskt våld eller hot, säger Annette Olsson.

– Och många uppmanar kanske sina väninnor att göra en anmälan om att de är utsatta för brott.

Och det är just det budskapet polisens kampanjer på senare år haft. Men det är oftast svårt att utreda brott som sker i hemmet. Ibland är bara de vanmäktiga barnen vittnen. När det gäller den mördade kvinnan i Högsbohöjd säger polisen att ord just står mot ord.

Men fastän en anmälan kanske inte leder till rättegång så bör den göras ändå, tycker åklagaren Annette Olsson.

– Så kommer det upp till ytan och då kan olika stödåtgärder träda in. Kommunen har exempelvis programmet Utväg dit såväl offer som gärningsman kan vända sig för att få stöd. Det finns även ett boende för män som misshandlar sina kvinnor.

– Då blir det en effekt av anmälan även om den inte leder till åtal, säger  Annette Olsson som är chef för avdelning 2 där relationsvåldsteamet och särskilda enheten ingår.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista