Mannen ville inte att Anna skulle ringa polisen så han bröt sönder telefon efter telefon. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Anna har blivit slagen i sju år -mannen i fängelse för tredje gången

1:38 min

I morse berättade Västekot om det ökande antalet anmälningar om våld i nära relationer. Göteborgs åklagare har de senaste fem åren sett en 40 procentig ökning. En som flera gånger har råkat illa ut är Anna.

Hon har levt i ett åtta år långt stormigt förhållande med en våldsam och missbrukande man som hon inte lyckats bli kvitt.

Senast i januari dömdes han för tredje gången - denna gång till 8 månaders fängelse för misshandeln av henne och överträdelse av kontaktförbud.

--Här är telefonerna som han har brutit sönder när jag skulle ringa polisen, säger Anna och plockar fram tre tilltygade mobiler ur en låda.

– Den sista slängde han i en kastrull med vatten. Totalt är de sex stycken men jag vet inte var alla är men jag hade med mig dem till rättegången.

Flera gånger har hon sprungit till grannarna för att larma. Polisen känner till honom och när larmet går tar de det säkra före det osäkra och kommer fyra stycken.

Första halvåret tillsammans var lugn men så upptäckte Anna att mannen inte alls hade något jobb som han sagt och det var när de flyttade till hennes nuvarande lägenhet och han var otrogen som bråken började och med det misshandeln som hon nu tappat räkningen på.

--Sista gången låg han och sov och så flög han plötsligt upp och slet tag i håret på mig och skallade mig i pannn och så började han dunka mig i bakhuvudet och huvudet.

Men varför gör han det här?

– Jag vet inte. Det går inte att läsa av honom heller utan plötsligt så slår han bara. Hade jag kunnat läsa av honom så hade jag ju kunnat springa iväg men det går ju inte.

Känner du att andra människor och myndigheter ställer upp på dig?

– Absolut, till hundra procent. De har varit helt suveräna arbetsförmedlingen, socialen, kvinnojouren - ja allt. Det har de varit genom åren de senaste tre åren då jag har sökt hjälp. Innan dess har jag bara försökt leva, suckar hon.

Hon är sjukskriven och arbetslös men har hos Arbetsförmedlingen hört att det är god prognos för svetsare som hon.

Har han fått någon hjälp?

--Ja, han gick på det där IDAP (Integrated Domestic Abuse Programme) inne i Göteborg. Något program mot misshandel av kvinnor. Så han sade till mig att det aldrig mer skulle hända. Två veckor gick och så smällde det. Ytterligare en vecka och så smällde det igen. Det går inte att tvätta ränderna ur en zebra, konstaterar hon.

Anna har levt isolerad med sina husdjur. Hon anses vara i behov av psykhjälp men hon vågar inte söka av rädsla att djuren inte skulle klara sig utan henne, säger hon.

Anna känner sig jagad av gammal vana. Inför förra frigivningen ringde inte Kriminalvården och varnade, säger hon. Så en dag stod han bara där igen.

Det är Kriminalvården som ska kontakta våldsoffer som Anna och erbjuda dem underrättelse per telefon eller brev när det är dags för frigivning eller  vid längre brott permission. Senast 14 dagar innan frigivningen ska berörda få reda på det. Men det ligger på Anna att svara på hur hon vill ha det.

Men nu har hon i alla fall ett tillfälligt andrum.

--Jag får ju vara ifred i och med att han är inlåst. Men han är ju ute innan de åtta månaderna har gått.  Gud vet vad som händer, säger Anna som egenligen heter något annat.


Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista