Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fly Me-ledning i hovrätten

Publicerat måndag 4 mars 2013 kl 07.09
Åklagare: Jag påstår att ca 180 miljoner inte är bokfört korrekt
(1:59 min)
Konkursen ett faktum 2007 Foto: Scanpix.

Idag inleds hovrättsförhandlingarna mot vd och två styrelseledamöter från lågprisflygbolaget Fly Me, som gick i konkurs 2007.

De friades i tingsrätten för nästan två år sedan, men nu hoppas åklagare Lars Lithner att hovrätten resonerar annorlunda.

– Jag påstår att in- och utbetalningar på cirka 180 miljoner inte är bokfört korrekt, säger Lars Lithner, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Misstankarna mot svenska Fly Me dök upp i samband med att bolaget gick i konkurs i mars 2007, då alla flygningar plötsligt ställdes in och tusentals resenärer drabbades. Efter tre års utredning åtalades fyra nyckelpersoner i flygbolaget för grov ekonomisk brottslighet, av mycket komplicerad karaktär. Som exempel tog förhandlingen i Göteborgs tingsrätt dubbelt så lång tid som planerat, för att kunna redogöra alla turer. Tingsrätten friade sedan samtliga misstänkta.

Åklagare Lars Lithner har överklagat delar av domen rörande vd och två styrelseledamöter, och idag inleds förhandlingarna i hovrätten. Det som nu ska prövas där är det misstänkta bokföringsbrottet om in- och utbetalningar på 180 miljoner kronor. Samt transaktioner från svenska Fly Me till moderbolaget Fly Me Europe, som gjordes för att rädda pengar ut ur konkursen, enligt åklagaren.

– Från dotterbolaget Fly Me Sweden har det försvunnit en tillgång som var värd 59 miljoner. Det är en fordran som dotterbolaget hade på moderbolaget, och det har man trixat bort genom - påstår jag - en transaktion som man gör någon dag innan konkursen i dotterbolaget, säger Lithner.

Advokat Hans Strandberg som företräder en av styrelseledamöterna, och advokat Per E Samuelsson som företräder vd, tror att hovrätten kommer att fria Fly Me-männen. Precis som tingsrätten gjorde för snart två år sedan.
Hans Strandberg är även fundersam till att den helt friande tingsrättens-domen överklagades, något som inneburit problem för hans huvudman.

– Han lider fruktansvärt av det här, han har haft erbjudanden om många bra positioner men vågar ju inte tacka ja till ett bra arbete så länge det här ligger öppet, säger advokat Hans Strandberg.
– Ska man överhuvudtaget utsätta människor för det här? En frikännande dom som prövats av en mycket kompetent domstol, enhälligt, borde vara tillräckligt.

Reporter Simon Andrén
simon.andren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".