1 av 3
Maria Uddén är materialstyrare på Volvo i Torslanda. Foto: Helena Sällström/SR Göteborg
2 av 3
Andreas Weis utanför Volvo PV i Torslanda. Foto: Helena Sällström/SR Göteborg
3 av 3
IF Metalls Mikael Blom på Volvo Torslanda. Foto: Helena Sällström/SR Göteborg

Positiva tongångar på Volvo i Torslanda

Henrik Andersson, Volvo-anställd: "Ju mer vi har att göra desto bättre"
0:49 min

Volvo Personvagnar ökar sin produktionstakt från 45 till 51 bilar i timmen. IF Metalls informationsansvarige Mikael Blom ser beskedet om ökad produktionstakt som ett bevis på att utvecklingen nu går åt rätt håll.

- Jag kan inte se det som annat än en vändning, vi ska bygga fler bilar och det är ju ett tecken på att det går åt rätt håll. Vi har sett en liten stabil ökning i orderläget under en period nu och äntligen får vi det bekräftat i och med att man tar det här beslutet, säger IF Metalls informationsansvarige Mikael Blom.

Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid högskolan i Skövde, säger såhär om beskedet.

- Det finns en logik i att man ser en möjlig ökad efterfrågan i relation till att man har presenterat kraftigt uppdaterade modeller. Men det är ju mer positivt det här än mycket annat vi hört.

Hur ser du på risken att bilarna inte blir sålda?

- Det kommer Volvo personvagnar garanterat följa oerhört noga. Man bevakar och så snart man får signaler på att efterfrågan inte följer prognosen så är man väldigt snabb med att reducera takten igen.

Utanför Volvos portar var det övervägande positiva tongångar bland de anställda. Maria Uddén och Andreas Weis är två av de som hört och reagerat på nyheten.

– Det skapar ju ett mindre orosmoment än när man får ett negativt besked om att vi ska gå ner i takt och kanske säga upp folk och så, säger Maria Uddén, materialstyrare på Volvo.

– Det är ju glädjande nyheter, det är precis det vi behöver, vi behöver öka ytterligare. Man känner sig inte säker, säger Andreas Weis som arbetar med teknisk materialanalys på Volvo.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Volvo Personvagnar

Under fjolåret minskade Volvos försäljning med 6 procent till 422 000 bilar. Årets försäljning förväntas hamna på ungefär samma nivå. Cirka 900 inhyrda och visstidsanställda har sedan i höstas lämnat bolaget. Dessutom ska totalt 750 konsulter och 250 tjänstemän bort när 1,5 miljarder kronor ska sparas i år. Planen är att tjänstemännen ska sluta på frivillig väg så att det inte behövs uppsägningar.

I maj startar försäljningen av ansiktslyfta modeller. Modellerna står för 70 procent av försäljningen. Det är S 60, V 60, XC 60, V 70, XC 70 och S 80. En ny V 40 kom i fjol.

2015 ska enligt planen nya XC 90 börja att säljas.

(Fakta: TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".