Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politikerna vill utreda hanteringen av whistleblower-tips

Publicerat torsdag 7 mars 2013 kl 05.06
Kia Andréasson (Mp): "Det låter bättre med en grupp utifrån"
(1:33 min)
Enligt en ny rapport har de tips som kommit in inte utretts tillräckligt. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Göteborgs politiska ledning vill förändra den utredningsgrupp som undersöker whistleblower-tipsen inom kommunen.

En del tips borde ha utretts mer, säger advokatfirman Magnusson, som skötte mottagningen av tipsen fram till årsskiftet, i en rapport. Miljöpartistiska kommunalrådet Kia Andreasson håller med om att misstankar kan ha avskrivits för snabbt.
– I vissa fall verkar det som man lite för lättvindigt skriver av det. Jag kan inte säga det säkert men för att vara säker måste vi titta över systemet som vi har, säger hon.

Efter 46 inlämnade tips har inga direkta oegentligheter avslöjats. Men ett tips om att en Renova-chef skulle fakturera privata kostnader och låta sig mutas av leverantörer har lett till polisanmälan och i några fall pågår fortfarande kommunens utredningar. Advokatfirman Magnusson menar nu i sin rapport att vissa tips borde utretts mer noggrannt av kommunen. Advokaterna nämner ett tips om att anställda i ett kommunalt bostadsbolag skulle ta betalt av invandrare för hyreskontrakt som skrivs och ett annat tips om en förvaltningschef med vinstintressen i ett bolag som förvaltningen köper tjänster av.

Utredningarna har inte gått tillräckligt djupt, menar advokaterna som tror att man skulle nå längre med extern medverkan i utredningsgruppen.
– Det är ju ett alternativ som vi får titta på. Det låter bättre om det är en grupp utifrån, säger Kia Andreasson.

Men moderata oppositionsledaren Jonas Ransgård är inte lika intresserad av att förändra whistleblowerfunktionen som enligt honom kostar mer än den smakar.
– Jag tror att huvudproblemet är att man inte kan garantera identitetsskydd för den som kommer med uppgifter, säger han.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Handlingsplan mot mutor

Handlingsplanen mot mutor har under två år kostat drygt 20 miljoner kronor. Slutrapporten som kommunstyrelsen godkände på onsdagen beskriver hur handlingsplanen lett till ökad intern kontroll, utbildningsinsatser, en ny byggprocess och nya riktlinjer på olika områden. Kommunstyrelsen klubbade på onsdagen också två konkreta resultat av handlingsplanen: en ny sponsringspolicy och en policy för ökad insyn i stiftelser kommunen är med i. Samtidigt godkändes en separat rapport om whistleblowermottagningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".