Våga fråga om våld i hemmet

Skulle du våga fråga ett barn om han eller hon är utsatt för våld? Det är långtifrån självklart. Till och med de som jobbar med att hjälpa barn drar sig för att ställa frågan.
Hur ska man hjälpa barn som utsätts för våld i hemmet och vilka är det som drabbas av detta? Det är ett av ämnena som kommer att diskuteras på ett seminarium som Västra Götalandsregionen anordnar i dag.
Barn- och ungdomspsykiatrin i Gamlestaden har under fem år rutinmässigt frågat barn om de blivit utsatta för våld i familjen. Det är inte självklart att dessa frågor ställs på BUP-mottagningar. Det visar undersökningar från bland annat Barnombudsmannen och BRIS. Det kan vara obekvämt att fråga.
Men när man väl frågar så är det 20-30 procent av barnen som kommer till BUP som är våldsutsatta och symptomen kan ha med våldsutsattheten att göra.
I dag har Västra Götalandsregionen så kallade dialogseminarier under rubriken "Hur mår barn och ungdomar i dagens samhälle". En av punkterna är Ole Hultmanns forskning. Tillsammans med kollegan Marie Hellsten besökte han P4 Morgon på torsdagen.
– Inom vården vågar vi inte fråga om våld. Det är ett ämne som är laddat. Det är inte säkert att man som patient berättar det själv och det finns också ett motstånd från behandlaren. Man är rädd att stöta sig med dem som kommer och söker för andra saker. Men inom barn- och ungdomspsykiatrin kan våldsupplevelserna vara en del av problematiken som ligger bakom de symptom man har. Därför är det viktigt att fråga om det, säger Ole Hultmann.
P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se