Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.

Högt förtroende för Sveriges Radio

Svenskarna har fortsatt högt förtroende för Sveriges Radio. Det visar Förtroendebarometern som presenterades för en liten stund sedan. För tredje året i rad toppar vi listan.

Svenskarna har fortsatt högt förtroende för Sveriges Radio. Det visar årets Förtroendebarometer som presenterades för en liten stund sedan. För tredje året i rad toppar vi listan när det gäller allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i landet. 76 procent av de 1220 tillfrågade svarade att de har mycket eller ganska stort förtroende för Sveriges Radio.

SVT kommer på andra plats (73 %) och landets universitet och högskolor på tredje (65%). Fyra hamnar Systembolaget (63%) och på femte plats den svenska sjukvården (57%).

Förtroendebarometern görs av Medieakademin och Göteborgs Universitet. Sedan 1997 mäter man allmänhetens förtroende för medier, företag och institutioner. 

Barometern bygger på 1220 nätenkäter som gjordes mellan den 7 februari och den 17 feb. Andelen som redovisas är de som har mycket eller ganska stort förtroende bland de personer som har en åsikt.

– Att vi har ett högt förtroende handlar väldigt mycket om att vi lever upp till publikens krav och förväntningar på oss. Våra medvetna prioriteringar på en stark lokal närvaro, kvalificerad utrikesjournalistik, agendasättande nyhetsjournalistik och en bred och analyserande kultur- och musikbevakning gör att cirka 4,7 miljoner lyssnar på oss varje dag. Att de dessutom har ett högt förtroende för det vi presterar är givetvis mycket smickrande, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

I Göteborg Direkt i eftermiddag hör du mer från mediedagarna.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Förtroendebarometern

Förtroendebarometern görs av Medieakademin och Göteborgs Universitet och mäter allmänhetens förtroende för medier, företag och institutioner och har genomförts sedan 1997. Förtroendebarometern genomförs av TNS Sifo på uppdrag av Medieakademin och bygger på 1220 nätenkäter fr.o.m. 7 februari t.o.m. den 17 feb. Andelen som redovisas är de som har mycket eller ganska stort förtroende bland personer som har en åsikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".