1 av 3
Den katalanske fotokonstnären Joan Fontcuberta. Foto: Patrice Josserand
2 av 3
Joan Fontcubertas bild "Miracle of levitation" från 2002.
3 av 3
"Guillumeta polymorpha" från 1986.

Joan Fontcuberta är årets Hasselbladspristagare

Det prestigefulla priset går i år till den katalanska fotografen Joan Fontcuberta.

Fontcuberta, född 1955 i Barcelona, började jobba med reklam men övergick tidigt till att arbeta mer konstnärligt. Hans bilder beskrivs bäst som fotografiska illusioner, mer fiktion än verklighet, gjorda av en fotograf som lika gärna kan titulera sig konceptuell konstnär.

Men även om det konstnärliga fotot är Fontcubertas huvudgren har han också jobbat som lärare, utställningskurator och redaktör. Redan 1980 var han exempelvis med och grundande den europeiska fototidskriften Photovision.

Hasselbladsstiftelsen motiverar sitt val på följande sätt:

"Joan Fontcuberta är en av vår tids mest uppfinningsrika fotografer. Under mer än 30 års tid har han oupphörligen utforskat och ifrågasatt fotografin som medium. Hans fotokonst kännetecknas av originella och lekfulla, konceptuella angreppssätt som vänder ut och in på fotografiska konventioner, uttrycksmedel och sanningsanspråk. Han utmanar våra föreställningar om vetenskap och fiktion i tvärvetenskapliga projekt som når långt bortom gallerirummet. Både som fotograf och som författare, lärare och curator har Joan Fontcuberta blivit en betydande inspirationskälla för den yngre generationen."

Hasselbladstiftelsens pris är internationellt och med en prissumma på 1 000 000 kronor är det ett av världens stora fotografiska priser. Det tilldelas "en fotograf som presterat framstående fotografisk gärning"

Den 25 oktober kan man se pristagaren på Hasselblad Center i Göteborg.

Tidigare vinnare:

2012: Paul Graham, London, Storbritannien/New York, USA
2011: Walid Raad, New York, USA/Beirut, Libanon
2010: Sophie Calle, Paris, Frankrike
2009: Robert Adams, Astoria, Oregon, USA
2008: Graciela Iturbide, Mexico City, Mexico

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".