Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

29 miljoner till utsatta skolor

Publicerat torsdag 7 mars 2013 kl 14.39
Ryaskolan i Biskopsgården är en av skolorna som nu får extra pengar. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.

De elva skolor i Göteborgs kommun med störst andel elever utan godkända betyg får en resursförstärkning med 29 miljoner kronor. Det klubbade Göteborgs rödgröna majoritet igenom på onsdagen.

Pengarna tas från en fond med återbetalade premier från kommunens sjuk- och arbetsskadeförsäkringar.

Den borgerliga oppositionen reserverade sig mot beslutet och vill förstärka skolans resurser på annat sätt.

– Vår huvudinvändning har varit att man inte vänder sig till samtliga elever som har behov av särskilt stöd. Det är oerhört viktigt att vi behandlar alla barn i Göteborg lika, säger kommunalrådet Helene Odenjung (FP).

I de elva skolorna, som redan nu under vårterminen kan förstärka undervisningen, hade mindre än hälften av förra läsårets elever i nian godkänt i alla ämnen.

Den borgerliga oppositionen menar att elever också i andra skolor borde få ökat stöd, om de behöver det.

Oppositionen tror också att användningen av återbetalade försäkringspremier kan vara olaglig och åtminstone kommer att kritiseras av revisorer. Oron är överdriven, tycker styrande politiker. Men oppositionen vill använda fondpengarna på annat sätt.

– Man kan göra investeringar i lokaler. Hyran är en stor kostnad för skolor idag, säger Helene Odenjung, som menar att hyresmodellen borde ses över så att hyror möjligen kan sänkas. Hon funderar också på om lokaler som inte används måste belasta skolbudgetar.

– Då kan pengarna användas till fler lärare och riktade stödinsatser för elever som har det behovet, säger Helene Odenjung (FP).

Sedan länge pågår ett ordkrig om skolans resurser i Göteborg. Helene Odenjung håller fast vid att skolan totalt sett är underfinansierad, medan majoriteten påstår att stadsdelspolitikerna i själva verket skjuter till pengar till skolan från andra verksamheter.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

FOTNOT
De elva skolor som får en resursförstärkning från kommunens utvecklingsfond i år är Gårdstensskolan, Lövgärdesskolan, Vättleskolan, Nytorpsskolan, Bergsjöskolan, Sandeklevskolan, Utmarksskolan, Tynneredsskolan, Ryaskolan, Sjumilaskolan och Jättestenskolan.

Totalt kommer 70 miljoner kronor från kommunens utvecklingsfond att gå till skolan, men då ingår också andra insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".