Ordförandeklubba. Foto: Stefan Gustavsson/SvD /Scanpix

Fortfarande färre kvinnor i kommunpolitiken

Anders Halldén (FP): "Tjejer står ofta för markservicen hemma"
1:16 min

Könsfördelningen i kommunfullmäktigena runt om i landet är ojämn. Antalet kvinnor i kommunfullmäktige är ofta mycket lägre än antalet män. I Härryda och Öckerö utgör kvinnorna bara 37 procent.

Det är bara Älvdalens kommun i hela landet där könsfördelningen är lika i kommunfullmäktige. 93 procent av kommunerna har ett större antal män än kvinnor. Det visar en undersökning som nyhetsbyrån Siren har gjort.

I Härryda och Öckerö kommun är det bara 37 procent som är kvinnor i kommunfullmäktige, vilket är lägst i vårt område. Bäst är Lerums kommun där andelen kvinnor är 47 procent.

Anders Halldén, ordförande i kommunfullmäktige Härryda, tror inte att kvotering är ett bra sätt att få in fler kvinnor i kommunalpolitiken. Han säger att det är bättre att hitta en lösning där man gör det mer attraktivt att vara politiker, och att man inte ska behöva arbeta med politiken på sin fritid.

– Både män och kvinnor som är fritidspolitiker förväntas jobba två eller tre kvällar i veckan, utöver sina ordinarie arbeten. De flesta tjejer står för mycket av markservicen och också kanske har huvudansvaret för barnen. Det blir komplext om man dessutom ska hinna med sin yrkeskarriär och en politisk karriär, säger Anders Halldén

Daniela Bergek
Daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".