1 av 2
Dan Andersson på Järntorget blev Astrid Lindgren. Foto: Peter Stenberg/SR Göteborg
2 av 2
Manliga statyer fick kvinnoansikten under natten. Foto: Ellika Henrikson

Manliga statyer fick kvinnoansikten

"Kvinnan är underrepresenterad i den offentliga konsten"
3:40 min

Under natten till internationella kvinnodagen bytte flera välkända statyer i Göteborg kön. Poseidon blev Gudrun och Gunnar blev Pia.

Under natten hade någon eller några okända personer dragit något påsliknande över huvudena på statyerna och på framsidan fanns helt andra nunor.

– Vi tog tillfället i akt och bytte ut ansiktena på några av skulpturerna. Vi ville hylla de här kvinnorna för en dag, säger en representant för Konstgruppen forminism som ligger bakom de tillfälliga könsbytena.

Ingo utanför Ullevi fick skådespelerskan Nour El Refais ansikte. Poseidons ansikte på Götaplatsen byttes ut mot Feministiskt Initiativs före detta talesperson Gudrun Schymans och fotbollsikonen Gunnar Grens ansikte vid Gamla Ullevi byttes ut mot damlandslagets Pia Sundhage. På Evert Taube utanför Göteborgsoperan sitter Monica Zetterlund.

– Vi ville inte göra någon åverkan på statyerna, vi ville bara visa hur det skulle kunna se ut. Vi ville belysa frågan om hur ojämnt fördelat det är mellan kvinnor och män i den offentliga konsten.

Vilka är ni som står bakom den här kuppen?

Vi är en grupp formintresserade feminister mellan 23 och 27 år. Jag tror att det här kan göra skillnad och vi tar chansen att påpeka någonting. I framtiden kanske det kan bli en bättre fördelning.

P4 Göteborg
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".