Dyr medicin. Foto: Vincent Alessi/Scanpix

Hemligt pris på dyr medicin

"Patienternas bästa får gå före"
1:43 min

Ett nytt läkemedel som ges till patienter med svår prostatacancer vållar huvudbry hos landstingen. Behandlingen kan förlänga livslängden för cancerpatienter men medicinen är dyr. Nu kan Västra Götalandsregionen bli först ut att skriva ett avtal.

Landstingen förhandlar nu enskilt med det aktuella läkemedelsföretaget om att köpa in medicinen men företaget kräver att priset förblir hemligt och nu kan Västra Götaland bli först ut att skriva ett avtal.

– Det är ju alltid etiskt svårt, hur mycket får ett läkemedel kosta och hur mycket kostar det att förlänga ett liv. Men kan man ändå hitta en nivå där man känner att det här är viktigt för patienten så är det det absolut viktigaste, säger Ann Söderström som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Läkemedlet som heter Zytiga ges redan till patienter med dödlig prostatacancer och behandlingen kan förlänga livslängden med i genomsnitt fyra månader. I maj förra året sa Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket nej till att Zytiga skulle ingå i högkostnadsskyddet. Priset på drygt 30 000 kronor i månaden per patient ansågs för dyrt.

Sedan dess har en arbetsgrupp inom Sveriges kommuner och landsting förhandlat med läkemedelsföretaget Janssen om att sänka priset. Arbetsgruppen har rekommenderat landstingen att skriva enskilda avtal men priset kommer att vara hemligt för skattebetalarna. Landstinget i Blekinge har redan sagt att man inte kommer att skriva under något hemligt avtal med hänvisning till att man inte vill dölja några kostnader. Även i Västra Götaland ser man att det finns ett problem.

– Vi som förhandlar kommer ju att veta vad vi betalar. Sen om någon begär ut de här handlingarna så blir det en sekretessprövning. Det är ju företaget som vill ha sekretess. Sen är det olyckligt, vi är en offentlig förvaltning och vi ska kunna redovisa våra kostnader. Men nu har vi hamnat i den här situationen och här tycker jag att patienternas bästa går före.

Vem vinner på att landstingen förhandlar var för sig med läkemdelseföretagen?

– Jag är inte säker på att det finns någon vinnare. Det bästa vore om vi gjorde det här gemensamt, säger Ann Söderström.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".