Helt och rent ska det vara. Nu vill Anneli Hulthén ha ordning och reda. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Nya regler ska minska risken för mutor

" Det innebär ju inte att alla uppför sig dåligt"
1:33 min

Nya riktlinjer för sponsring införs nu i Göteborgs stad. I en policy som kommunstyrelsen nyligen klubbade igenom sägs att sponsring inte får leda till mutmisstankar och att all sponsring ska redovisas till kommunledningen.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén, (S), säger att hon vill ha "ordning och reda", framför allt i kommunens bolag.

-- Det är för att få ordning på saker och ting. Alla bolag ska veta vad kommunen tycker om sponsring och när det kan användas, säger Anneli Hulthén.

Det förekommer en hel del sponsring i Göteborgs kommun. Företag sponsrar till exempel skolor med läromedel, idrottströjor, verktyg, transporter, stipendier och annat.

Kommunen är med i kultursamarbeten och andra aktiviteter tillsammans med sponsrande företag. Och kommunen agerar själv som sponsor, ibland med ganska stora belopp, framför allt genom sina bolag.

De nya riktlinjerna är ett resultat av kommunens handlingsplan mot mutor och slår fast att sponsringssamarbeten bara ska finnas med seriösa företag och organisationer utan skulder till det offentliga.

Kommunens kärnverksamhet får inte heller bli beroende av sponsring och när kommunen sponsrar ska det ske på affärsmässig grund och endast vid publika evenemang.

Det får inte finnas någon risk för mutmisstankar och en eventuell granskning får inte äventyra tilltron till kommunen. Sponsoravtalen får inte vara längre än två år och effekterna ska alltid utvärderas. All sponsring ska redovisas till kommunledningen.

Fokus ligger alltså på kommunens bolag och man kan undra hur stora problemen med sponsring egentligen är och har varit.

– Här finns nu förhållningsregler om hur man uppför sig. Det innebär ju inte att alla uppfört sig dåligt innan reglerna kommer, säger Anneli Hulthén.

Du har inte sett bolag som har gått för långt när det gäller sponsring?

– Inte som jag kan säga. Men allting ska vara osvuret har jag förstått, när det gäller aktiviteter i den här stan, svarar Anneli Hulthén (S).

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".