Ett stort antal föräldrar med tillhörande barnvagnar marscherade mellan Järntorget och Bältesspännarparken på internationella kvinnodagen. Foto: Peter Stenberg/SR Göteborg

Barnvagnsmarsch för minskad mödradödlighet

Maria Andersson, RFSU: "Regeringen kan absolut göra mer"
1:31 min

För andra året i rad arrangerade RFSU en barnvagnsmarsch på internationella kvinnodagen för att uppmärksamma mödradödligheten i världen. Marschen gick från Järntorget till Bältesspännarparken och det var fullt av föräldrar, med och utan barnvagnar.

Två av dem som gick i tåget var Helena Rothstein och Karin Brügger.

– Jag tycker det är viktigt att upplysa världen om mödradödligheten som är så oerhört stor, det är fler kvinnor och barn som dör per år än som dör sammanlagt i malaria, TBC och HIV.

Vad betyder internationella kvinnodagen för er?

- Kvinnofrågan är ju inget särintresse, det är en demokratifråga. Det borde vara fler män i din ålder som är här och går med.

Generalsekreterare Maria andersson säger att på listan över millenniemålen är målet om minskad mödradödlighet det område som går sämst.

– Alla de andra målen har man lyckats ganska bra med men just mödradödligheten går sämst av alla.

Vad får RFSU för gensvar, ni har ju drivit den här frågan länge?

– Jag tycker vi får ett ganska bra gensvar, få säger emot oss men det räcker inte att prata man måste göra saker, avsätta pengar och ställa politiska krav

Hur lever regeringen upp till det här då?

– Jag ska inte säga att de inte gör något för det gör de, men man kan absolut göra mer.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".