Utredning om mutad chef lades ner

Kommunens whistleblowermottagning, som kommunanställda i Göteborg kan vända sig till för att tipsa om oegentligheter genererade förra året ett tips om att en chef på Renova ska ha fakturerat privata kostnader och låtit sig mutats av entreprenörer genom utekvällar, sprit och fisketurer. Uppgifterna ansågs allvarliga och polisanmäldes därför, men utredningen lades ner.

Enligt kommunens utredningsgrupp pekade tipset bland annat på en specifik utekväll då Renovachefen ska ha låtit sig bjudas på en dyr krognota. Men företaget uppger att endast 16 anställda deltog den kvällen och utredningsgruppen ser inget som talar för att några entreprenörer skulle ha deltagit genom att bjuda på något vid detta tillfälle.

Fakturan för kvällen landade på drygt 10 000 kronor varav nästan hälften gick till öl och vin. Utredningsgruppen menar att det är orimligt att bjuda personalen på öl och vin i den omfattningen.

Ett annat tips handlade om att ett par sopåkare vid ett flertal tillfällen hämtat återvinningssopor hos en pizzeria och att dessa slängts direkt i sopbilen utan att sorteras. Sopåkarna ska också vid sju, åtta tillfällen ätit gratis på pizzerian. Renova ska muntligen ha informerat åkarna om det olämpliga i att ta med sig återvinningssoporna samt ta emot gratis lunch av en kund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".