Guldspade till Hannes Råstam

Göteborgaren och journalisten Hannes Råstam, som avled för drygt ett år sedan, tilldelades på lördagen en Guldspade i bokklassen av föreningen Grävande journalister som håller seminarium i helgen i Göteborg.

Priset utdelades för Hannes Råstams bok "Fallet Thomas Quick. Att skapa en seriemördare"

Juryns motivering lät "för att imponerande metodiskt och övertygande ha fördjupat bilden av en av Sveriges största rätts- och vårdskandaler."

I klassen lokal-tv vann Kicki Hultin från SVT:s Västnytt i Göteborg en Guldspade för granskningen ."För att ha avslöjat ett systemfel i regelverket som skulle skydda utsatta men som istället utnyttjades av hänsynslösa företag."

Ett hedersomnämnande gick till Sophia Djiobaridis, SVT, Uppdrag granskning för ."För att med stor kunskap och en dos humor ha avslöjat uppseendeväckande missförhållanden i en rad kommuner - ett journalistiskt renhållningsarbete i en ny form."

I riksradioklassen
gick priset till Ekots Bo Göran Bodin och Daniel Öhman för granskningen av Saudi-affären. "För att ha blottlagt fiffel och dubbelmoral i maktens korridorer och därmed avslöjat planer på att bygga en vapenfabrik i diktaturens Saudiarabien."

 Guldspaden delas ut av föreningen Grävande Journalister till journalister som ”genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".