Påven Benedictus XVI har lämnat sin plats. Foto: Scanpix

Snart bestäms vem som blir ny påve

Gun Holmertz, Caritas frivilligcentral: "Världen behöver en radikal påve"
1:28 min

I morgon börjar den katolska kyrkans kardinaler sin konklav, sitt slutna sammanträde, om vem som ska bli ny påve. Gun Holmertz som är verksamhetsansvarig vid katolska biståndsorganisationen Caritas frivilligcentral i Angered hoppas på en förändring.

– Så som världen ser ut så behövs det en radikal påve. Se bara på de gigantiska pedofilskandalerna som trycktes ned. Man förflyttade till och med prästen till en annan församling. Vi behöver ha något helt nytt, säger Gun Gun Holmertz från katolska biståndsorganisationen Caritas frivilligcentral i Angered

Sedan påven Benedictus XVI i februari berättade att han skulle avgå har den katolska världen varit på tårna. Gun Holmertz skulle gärna se en påve från Latinamerika eller Afrika. Men där har Birgitta Gelotte, ordförande för sveriges unga katoliker, något att tillägga.

– Det här med Latinamerika och Afrika är något man har kunnat läsa mycket om i media. Men jag tycker att det ligger ett missförstånd i botten här. Man får komma ihåg att påven är biskop av Rom. Det som kardinalerna ska försöka åstadkomma här är att romarna ska få en ny biskop. Det är inte märkligt att italienarna har en viss förtur här, säger Birgitta Gelotte.

Birgitta Gelotte tycker, tvärtemot Gun Holmertz, att den senaste påven visst tog tag i pedofilskandalerna och förde fram dem i ljuset.

När Gun Holmertz vill ha en påve som öppnar upp för en möjlig framtid för kvinnliga katolska präster håller Birgitta Gelotte inte med.

– Det finns sådant som kallas för dogm som är absolut sanning och som inte kan ruckas på. Ingen påve någonsin kan ändra på det eller ta tillbaka det. Kvinnliga präster är en sådan. Det finns andra saker han kan ändra på, men just det kan han absolut inte ändra på, säger Birgitta Gelotte.

Ida Cliffordsson
ida.cliffordsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".