Skelettdelar utlagda på golvet i kvinnans vardagsrum skapar nästan ett komplett människoskelett. Foto: Polisen, förundersökningsmaterial

Polisen gjorde inga fel när man grep "Skelettkvinnan"

Polisen handlade rätt när man grep en 37-årig kvinna efter att ha hittat ett stort antal mänskliga skelettdelar i hennes lägenhet. Det skriver man i ett yttrande som svar på kvinnans JO-anmälan.

Polisen i Västra Götaland anser att lagen följdes vid gripandet av den så kallade skelettkvinnan, som för ett tag sedan dömdes för brott mot griftefriden.

Yttrandet kommer som ett svar på den JO-anmälan som kvinnan lämnat in, där hon bland annat skriver att hon blev hånad vid visiteringen i arresten vid Aminogatan.

Polisen anser att man följde lagen vid gripandet. Kvinnans glasögon och kläder togs ifrån henne eftersom hon bedömdes som självmordsbenägen. Polisen erkänner att temperaturen i cellen var för låg, men menar att det inte går att svara på om kvinnan blev hånad vid omhändertagandet. Rutinerna vid arresten ska nu ses över.

Kvinnan greps i början av september förra året efter en skottlossning utanför hennes bostad i Bergsjön. Till en början var hon misstänkt för mord alternativt dråp samt vapenbrott. Hon dömdes till skyddstillsyn för brott mot griftefriden.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Brott mot griftefriden

Brott mot griftefriden innebär att man utan tillstånd och med uppsåt:
- flyttar, skadar eller skymfligen behandlar lik eller aska efter en död.
- skadar eller gör ofog på kista, urna, grav eller gravvård.
- ger böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".