1 av 2
Spårvagn i linjetrafik i Göteborg. Foto: Västtrafik
2 av 2
MariAnne Karlsson, professor i människa-tekniksystem på Chalmers tekniska högskola. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.

Digital utveckling ska förbättra för kollektivresenärer

MariAnne Karlsson, Chalmers: "Roligt att se vilken effekt tjänsterna kan få"
1:12 min

Kan Sverige bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter inom kollektivtrafiken? Den frågan ställer man sig på Lindholmen Science Park angående hållbart kollektivt resande. Under en konferens presenterar olika aktörer vad de kommit fram till.

En del i projektet har varit att ta reda på om det finns ett behov av e-tjänster för resenärer. Till exempel att via en mobiltelefonapp få reda på när nästa buss går.

– Ny teknik har skapat nya möjligheter att faktiskt förse resenärer med information här och nu till skillnad mot för 20-30 år sedan, säger MariAnne Karlsson som är professor i människa-tekniksystem på Chalmers tekniska högskola.

Mellan 2009 och 2013 har man genom forsknings- och innovationsprojektet Innovation for Sustainable Everyday Travel, alltså hållbart kollektivt resande, enkelt översatt, undersökt hur digitaliseringens möjligheter kan användas inom bland annat kollektivtrafiken.

MariAnne Karlsson skulle vilja se en mer proaktiv tjänst. Till exempel en tjänst som kopplas ihop med hennes digitala kalender som kan tala om för henne när hon måste gå från ett möte och vilken buss hon bör ta för att hinna till nästa möte.

– Det skulle vara roligt att se vilken effekt det kunde få.

Mattias Bolin
mattias.bolin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".