80 procent av polisens busskontroller visar brister. Foto: Peo Wenander/SR Göteborg

Nybesiktigade bussar klarar inte polisens kontroller

Trots att bussarna nyss gått igenom besiktning får de flera anmärkningar för säkerhetsbrister när polisen stoppar dem. Det visar en genomgång som P4 Göteborg har gjort av 27 bussar i Göteborgs kollektivtrafik.

På bussarna hittade polisen oljeläckage - och klämskydd, nödutgångar och bromsar som inte fungerade.

– Skulle de lyssna på oss som förare, vi lever på gatorna och vet mycket mer vad som är fel på bussarna.

Jag träffar en busschaufför som är på väg hem från sitt skift. Han jobbar för en av bussföretagen som kör kollektivt i Göteborg men vill inte säga sitt namn i radio. Han känner inte att hans arbetsgivare alltid tar bussarnas brist på allvar.

– När vi meddelar nått fel på bussarna, så vill vi gärna att de tar det på allvar istället för att bussen ska stanna på gatan.

Polisen i Storgöteborg genomför drygt hundra kontroller av bussar varje år. Man uppskattar att i ca 80 procent av fallen så hittar man brister.

Vi har tittat närmare på 26 bussar som polisen hittat fel på mellan 2011 och 2013. Av de så var mer än hälften besiktigade inom 4 månder. Och flera så nära inpå som ett par veckor eller för bara några dagar sedan.

Polisen hittade då oljeläckage som ökar brandrisken, och klämskydd som inte fungerar, vilket kan leda till klämskador. Men även fel på bromsar och nödutgångar som inte fungerat.

Och enligt Mats Berndtzon händer det lite för ofta att de senare stannar samma buss efter nybesiktning, och samma brister finns kvar.

– Vi träffar på de i närtid och felet kvarstår. De blir vi ju lite oroliga för det ligger ju i allas intresse att om man reparerar något så ska det hålla lite längre kanske.

Att det skulle bero på att besiktningsföretagen släpper igenom fel som polisen anmärker på vill inte Mats Berndtzon säga. Men han är tveksam till att bussföretagen tar sitt ansvar.

– Jag är tveksam till att man tar det ansvaret när man bara tvättar bort oljan från en läckande motor. Då har man nog lite mer att önska.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Hör av dig till Peo Wenander!

Peo Wenander. Foto: Alexander Lindhe/Sveriges Radio

Peo Wenander, publikredaktör P4 Göteborg
Telefon: 031- 83 75 23
Sms: 0721-55 74 37
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".