Mikael Jansson är verkställande tjänsteman på Robert Dicksons stiftelse i Göteborg. Foto: Mika Wallgren/SR Göteborg

Här får hyresgästerna inte tjäna för mycket

Allmännyttan i Göteborg ställer höga inkomstkrav på sina hyresgäster. Hos Robert Dicksons stiftelse är det tvärtom. För de boende där gäller att man inte får tjäna för mycket.

Allmännyttan i Göteborg ställer höga inkomstkrav på sina hyresgäster. Hyresgästföreningen tycker att kraven är för hårda och utestänger ekonomiskt svaga grupper från bostadsmarknaden. Men på Robert Dicksons Stiftelse är det tvärt om, för de boende där gäller att man inte får tjäna för mycket.

– Övre gränser har vi men inte lägre. Vi har en övre inkomstgräns på 6,4 inkomstbasbelopp. Det vill säga 30 000 kronor, säger Mikael Jansson, verkställande tjänsteman.

Mikael Jansson har fått neka många personer att bo i stiftelsens bostäder på grund av att de tjänat för mycket och flera fall har dessutom varit uppe i hyresnämnden. Även om det inte finns någon generell gräns för hur låg inkomst en hyresgäst får ha så görs alltid en individuell bedömning av betalningsförmågan. I stadgarna står det att lägenheterna ska hyras ut till mindre bemedlade grupper. Mikael Jansson tycker att allmännyttans inkomstkrav på tre månadshyror låter högt.

– Det låter lite högt. Det är inte riktigt vår målgrupp som har de inkomsterna som söker lägenhet hos oss. Så generellt kan jag säga att de ligger antalgligen ligger lägre än så, säger han.

Studenten Evelina tycker inte att inkomstkravet på tre månadshyror kommer vara rimligt för hennes del.

– Nej det är det inte. Så jag tror att det kommer ta jättelång tid för mig att få lägenhet. Jag pluggar nu och kommer göra det i två år. Sen kommer jag jobba som projketledare så jag kommer nog inte ha någon vidare inkomst, som de kommer räkna i alla fall, säger hon.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".