Haschplantor. Foto: Ted S. Warren/Scanpix

Stort föräldraengagemang mot ungdomsknarket

Christer Mattsson, Kungälvs kommun: "Vi måste arbeta tillsammans mot det här"
8:02 min

Över hundra föräldrar kom på måndagskvällen till ett möte om den ökade användningen av hasch, marijuana och det syntetiska haschet spice bland ungdomar i Kungälv.

Kungälv är inte unikt vad gäller droger, men användningen närmar sig nu nivåer som fanns på 1970-talet. Det säger Christer Mattsson som är enhetschef för trygga ungdomsmiljöer i Kungälv.

– Det finns en risk att föräldrarna inte vet om vad som händer. Vi måste medvetandegöra föräldrarna om det här och inte minst för att få reda på hur man kan göra för att få hjälp, råd och stöd, säger Christer Mattsson.

Christer Mattson menar att föräldrarna måste få veta vilka varningssignalerna är. Och ingen drog är ofarlig även om den unge inbillar sig det. Christer Matsson förordar drogfria ungdomsaktiviteter året runt för att förebygga missbruk.

– Vi måste hitta olika sätt att arbeta med ungdomar. Hur ska vi arbeta med ungdomar som har ett riskbeteende? En del är att skapa så många arenor som möjligt som kan fånga upp ungdomars behov av en meningsfull fritid. En annan viktig faktor är föräldrarna. De måste veta om vad deras barn gör och vilka de umgås med.

Ni gör skillnad mellan drogens kemiska farlighet och drogens sociala farlighet - vad innebär det här?

– Hasch blir inte mindre farlig för att även alkohol är farligt. Det är framför allt i den miljön som de illegala drogerna finns som är farlig. Om man tar en sådan risk att man innehar en olaglig drog, vad tar man mer för risker? Man kommer ju också i kontakt med kriminella människor som bara vill tjäna pengar på ungdomarna, säger Christer Mattsson.

Enligt Christer Mattson är det det preventiva arbetet mot droger som måste börja tidigare. Och det gäller inte bara i Kungälvs kommun, utan i hela landet.

Tillgängligheten i sig är en faktor. När det finns en mer drogliberal hållning blir det en ond spiral. Ökad tillgänglighet leder till fler ungdomar som vill pröva. Kungälv skiljer sig inte från någon annan kommun. Det är ett fenomen i hela västvärlden och Sverige, säger Christer Mattson.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".