1 av 2
Barn i Göteborg har olika förutsättningar beroende på vilken stadsdel de växer upp i. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Kommunalrådet Dario Espiga (S) och Lennart Köhler professor i barnhälsovetenskap presenterade idag nya siffror över barnens hälsa i Göteborg. Foto: Adam Samara/SR Göteborg

Ny kartläggning ska minska skillnader i barns hälsa

Dario Espiga (S): "Nu kan vi rikta våra resurser på ett helt annat sätt"
1:39 min

Barn i Bergsjön och Lärjedalen mår sämre och har sämre chans på ett långt och friskt liv. Det visar ett nytt Barnhälsoindex som visar barnens hälsotillstånd i Göteborg.

Siffrorna har tagits fram på uppdrag av Göteborgs stad. De presenterades i dag för första gången framför publik på Göteborgs stadsmuseum.

– Göteborg är en segregerad stad och man vill på olika sätt bekämpa den segregationen. Nu har man fått en klart definierad bild av hur barnen har det i de olika stadsdelarna. Och då har man möjligheter att följa upp det här systematiskt, säger Lennart Köhler som är professor barnhälsovetenskap.

I rapporten har man tittat på tandvård, psykisk hälsa, fattigdom och en rad andra faktorer för att avgöra hur barnen mår.

Att barnen i Bergsjön, Lärjedalen och Gunnared är hårdare drabbade av fattigdom, karies i låg ålder och dålig gymnasiebehörighet än de rikare stadsdelarna som Örgryte och Askim kanske inte låter som någon nyhet. Men enligt Dario Espiga (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, så har de nya siffrorna betydelse.

– Det är klart att många tycker att det är ett besvär att det finns stora skillnader mellan stadsdelarna. Nu får vi belägg för det och kan rikta våra insatser på ett helt annat sätt, säger Dario Espiga.

Trots att siffrorna tydligt visar att barn har sämst förutsättningar i de nordöstra stadsdelarna, så finns de områden där trenden bryts.

I Majorna-Linné, Askim och Södra Skärgården är det till exempel vanligare att ungdomar börjar röka och dricka i en tidig ålder.

Varför det ser ut som det gör? Och vad ska nu ansvariga politiker göra åt saken? Det är för tidigt att säga, menar Dario Espiga.

– Det är inte så att det kommer en rapport och vi börjar springa. Vi ska analysera och försöka ha en långsiktig strategi för att utjämna livsvillkoren i Göteborg, säger Dario Espiga.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".