Datainspektionen granskar kommunala hyresvärdar

Nu ska Datainspektionen granska Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag. Detta sedan bolagen lagrat känsliga personuppgifter om hyresgäster.

Det var för en månad sedan som SVT:s Västnytt avslöjade att samtliga kommunala hyresvärdar i Göteborg under flera år registrerat känsliga personuppgifter om en del av sina totalt 70 000 hyresgäster. Sparad information om etnicitet, hälsotillstånd och omdömen som "mytoman" väckte inte bara starka känslor, utan även misstankar om eventuellt brott mot personuppgiftslagen.

Hyresgästföreningen valde att anmäla hanteringen till Datainspektionen, vars uppgift är att motverka obefogad registrering och värna den personliga integriteten. Och nu står det klart att Datainspektionen till följd av det här inleder en granskning av Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder, detskriver tidningen Hem och hyra.

Hyresgästföreningen har även gjort en polisanmälan i ärendet, för misstänkt brott mot personuppgiftslagen. Om polisen kommer att gå vidare med en förundersökning är ännu inte klart.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".