1 av 3
Utlandsrekryterare Thomas Engel tillsammans med norska kollegor. Foto: Hanna Sandgren/SR
2 av 3
Sebastian Edholm kollar in utbudet på rekryteringsmässan Vårdveckan. Foto: Hanna Sandgren/SR
3 av 3
Mässansvariga Marianne Vänerlöf på årets mässa. Foto: Hanna Sandgren/SR

Kontakter knyts på Vårdveckan

"De försöker redan fånga mig här"
1:42 min

Inför sommaren behöver vård och omsorg anställa runt 700 personer i Göteborg. På rekryteringsmässan Vårdveckan finns arbetsgivare på plats för att knyta kontakter med arbetssökande. Mässansvariga Marianne Vänerlöf från Arbetsförmedlingen ser att det är ett möte som ger resultat.

– När vi följer upp efter mässan och frågar arbetsgivaren om de anställt någon de träffat på mässan får vi ofta till svar att de gjort det. En del finner varandra här och en del arbetsgivare har även intresseanmälan på sina hemsidor och då är det svårt att veta var man har möts, säger Marianne Vänerlöf.

Rekryteringsmässan har anordnats sedan mitten av nittiotalet och det handlar om jobb inom områden som äldreomsorg, gruppboenden, personlig assistans, rättspsykiatri och nytt för i år är att utbildningsanordnare inom vård och omsorg deltar.

"Tänkte lägga ut lite krokar"
En av besökarna är Sebastian Edholm. Han har en miljövetenskaplig utbildning, men har ändå sökt sig till Vårdveckan.
--Ja, arbetsläget är ju som det är nu för tiden och jag har erfarenhet av vården sedan tidigare så jag tänkte komma hit och lägga ut lite krokar. Äldrevården och demensvården är intressant och de försöker redan fånga mig.

Även Jizil Farah är nöjd med besöket på mässan.
--Arbetsgivarna har varit jättetrevliga och verkar gärna vilja ha folk som kommer in och jobbar. Det känns jättebra och jag har en känsla av att de kommer att ringa mig. Jag vill jättegärna jobba med gamla människor.

Sebastian Bodelius har klart för sig vilket jobb han vill ha.
– Personlig assistans, det är det jag jobbat med. Sommarjobb eller förlängt spelar ingen roll, men det skulle vara bra att få ett jobb på fulltid.

Bara rättspsyk från Sahlgrenska
Från Sahlgrenska universitetssjukhuset är den enda deltagande arbetsgivaren rättpsykiatrin. Maria Persson är vårdenhetschef på den rättspsykiatriska vårdbyggnaden Rågården i Olofstorp och hon tycker det är svårt att rekrytera folk till verksamheten.
– Det är inte jätteenkelt eftersom vår verksamhet har en viss klang och det är inte jättemånga som söker sig till rättspsykiatrin specifikt och det är inte många som känner till vår verksamhet heller. Därför blir det extra viktigt att vara med på en sådan här mässa.
– Det brukar alltid bli intresse när man pratar om verksamheten, när vi berättar vad det handlar om, då blir folk intresserade. Jag har flera stycken intresseanmälningar här.

Norska arbetsgivare deltar
Förutom arbetsgivare i Göteborgs stad deltar även arbetsgivare från Norge. Thomas Engel har hand om utlandsrekrytering och ser hur en stor del av Arbetsförmedlingens annonser kommer från Norge. En orsak till att många söker sig till Norge kan vara den debatt om sjuksköterskelönerna som pågår i Sverige.
– Det är klart att vi känner av diskussionen och den påverkar. Lönen är ju så klart ett starkt argument för jobb i Norge generellt. Å andra sidan måste vi se att mycket mer ingår i bilden, som arbetsförhållanden, och om man vill konkurrera med arbetsgivare i andra länder får man helt klart ställa frågor kring lön och arbetsvillkor i Sverige också.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".