I hela Sverige saknas omkring 1 400 specialistläkare inom primärvården. Foto: Scanpix

Läkarbrist inom primärvården försämrar för patienterna

Agneta Sikvall, Västra Götalands distriktsläkaravdelning: "Läget är urakut"
1:24 min

Det behövs ytterligare 250 primärvårdsläkare i Västra Götaland. Det visar en kartläggning som Läkarförbundet gjort. Och bristen på läkare går ut över patienterna.

Det finns stor brist på läkare inom primärvården enligt en kartläggning som Läkarförbundet gjort. 

-- Vi har haft brister på i princip alla vårdcentraler i åratal, så läget är urakut, säger Agneta Sikvall , ordförande Västra Götalands distriktsläkaravdelning.

I hela landet saknas 1 400 specialistläkare inom primärvården. Västra Götaland behöver enligt Läkarförbundet 1 000 primärvårdsläkare, men har bara 749.
Det är landstingens uppgift att se till att det finns läkare så det räcker till, men det har man inte lyckats med. Enligt Agneta Sikvall går det ut över patienterna.

– Vi kan inte ta emot alla som ringer och behöver träffa oss. Det kan bli sämre för att inte säga dålig kontinuitet, med uppföljning, provsvar på undersökningar och så, säger Agneta Sikvall.

Stafettläkarna löser akuta kriser, men det medför dålig kontinuitet. Och situationen förbättras inte av att många läkare förväntas gå i pension de närmsta åren. Läkarutbildningarna har ökat, men Agneta Sikvall menar att politikerna har missat att de också behöver plats att praktisera.

– Politikerna har inte riktigt förstått att de måste dimensionera sina beställningar för utbildningsläkare också. Till exempel måste vi ha gynekologi i vår specialitet, men det finns nästan inga platser för våra doktorer att komma ut och lära sig mer om gynekologi, säger Agneta Sikvall. 

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".