1 av 2
Foto: Helena Sällström/SR Göteborg
2 av 2
Jan-Erik Jansson har tillsammans med sina grannar startat upp en grannsamverksansgrupp. Foto: Helena Sällström/SR Göteborg

Inbrottsvåg drabbar villaägare i Partille

Oklart vad det beror på
1:29 min

Ovanligt många villainbrott har skett i Partille den senaste tiden. Förra helgen inträffade 15 inbrott i kommunen. Jan-Erik Jansson har tillsammans med sina grannar startat upp en grannsamverksansgrupp. Det gjorde de efter att ett hus fick inbrott i december.

– Där vi gått nu så ser vi, det är inga andra än vi tre som är ute och promenerar här praktiskt taget. Här kommer en bil och en människa, men kollar man bortåt här så är det väldigt väldigt öde.

Vi är ute och promenerar, i ett bostadsområde i Sävedalen. Jag, Jan-Erik Jansson som bor i ett av husen, och Johan Anderland som är kriminalinspektör i nordost. När en nyinflyttad familj fick inbrott i december, var de ett par grannar som bestämde sig för att börja hålla koll.

– Det gör nytta om vi hjälps åt och håller ögonen öppna efter det som bryter mönstret eller kan tyckas bryta mönstret, säger Jan-Erik Jansson.

Normalt sett ligger inbrottstopparna under vintermånaderna. I februari och mars, när dagarna blir ljusare, brukar polisen märka av en nedgång. Men i nordost, särskilt Partille och Utby, har antalet inbrott oväntat ökat. Förra helgen ägde 15 inbrott rum i Partille med omnejd, huvudsakligen i villor.

Johan Anderland säger att Sävedalen alltid är särskilt utsatt.

-- Greppet släpper aldrig här. Det är nåt slags fäste här som hela tiden fortgår, säger Johan Anderland.

Vad gör ni när det blir sådana här toppar?

– Ser vi att det kommer en topp så försöker vi förlägga kontroller på de här platserna och öka synligheten, säger Johan Anderland.

Vad det stora antalet inbrott förra helgen berodde på vet inte polisen än.

– Vad detta beror på det vet inte jag nu. Vi försöker analysera och se om vi kan hitta något mönster.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".